Világszenzáció

A repülő korong világszövetség (WFDF) legfőbb stratégiai célkitűzése, hogy az Ultimate frizbi sportág debütáljon az olimpiai programban. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy minél több multisport világeseményen megjelenjen a sportág. Ezek közül is a legfontosabb, ha úgy tetszik az olimpia előszobája, az Universiade, az egyetemek "olimpiája". Az Universiade európai megfelelője az Európai Egyetemi Játékok, melyre kétévente kerül sor. Éppen most zajlik Lodzban a 2022-es EEJ, melyet 2024-ben Debrecen és Miskolc rendezhet. A Magyar Repülő Korong Szövetség 2021 januárjában vette fel a kapcsolatot a Debreceni Egyetem Sporttudományi Intézetével. Célunk volt, hogy az Ultimate frizbi sportág lehessen 2024-ben az a "debut" sportág, melyből minden EEJ eseményen egyet a rendező város javasolhat. Másfél éves munkánk eredményeképpen a Debreceni Egyetem, a WFDF és az EEJ szervezője, az EUSA (Európai Egyetemi Sportszövetség), valamint a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség is elfogadta a 2024. évi Európai Egyetemi Játékok debreceni debut sportágaként az Ultimate frizbit! A siker jelentőségét emeli, hogy ez lesz az első alkalom a WFDF - és az Ultimate frizbi - történetében, hogy egyetemi világversenyen szerepelhet a sportág. Sőt a Világjátékok (2001-es) debütálása óta az első multisport világesemény lesz, ahol megjelenik az Ultimate. Hovatovább hazánk lesz az Ultimate Olimpiai programba vezető útjának fontos állomása! S ezzel még nincs vége a történetnek! Mivel a 2024-es EEJ-n 6 európai egyetem Ultimate frizbi csapata vehet részt, ezért a WFDF elfogadta javaslatunkat. Miszerint 2023 nyarán - szintén Debrecenben - az MRKSZ megrendezheti a sportág első egyetemi Világbajnokságát! Mely egyben az európai csapatok kvalifikációs versenye lesz a 2024-es EEJ-re! A versenyre a WFDF-fel közösen meghívjuk a FISU (Egyetemi sport világszövetség) vezetőségét is, hiszen az EEJ után az Universiade lesz a következő célállomás...

2023. július 5-8. között a Debreceni Egyetem ad otthont a WFDF és az MRKSZ közös Ultimate frizbi egyetemi világbajnokságának!

Melyen 16 csapat vehet részt, köztük Magyarországot képviselve a 2023. évi MEFOB Ultimate frizbi győztese! (Érdemes tehát minél előbb megkezdeni a felkészülést a jövő tavaszi MEFOB-ra is!)

A verseny előkészületeiről folyamatosan beszámolunk a következő 12 hónapban.

Ahogy Volker Bernardi, a WFDF főtitkára mondta, a 2023-as év legfontosabb frizbieseménye zajlik majd Debrecenben!


A sportdiplomáciai sikerben már most szeretnénk köszönetet mondani:

Dr. Balogh László, Sporttudományi Intézet Igazgató, Debreceni Egyetem;

Juhász Péter Főtitkár és Kovács György Főtitkár-helyettes, MEFS;

Mizsér Attila, sportigazgató, WUG2019,


KÖSZÖNJÜK!