Edzőképzés Szófiában és Budapesten

Az augusztusi utánpótlás világversenyen szerzett aranyérmeinkre a világszövetség is reagált.

Október 6-9. között került sor a WFDF (World Flying DIsc Federation) történetének első nemzetközi edzőképzési tréningjére. A WFDF nem titkolt célja, hogy a sportág népszerűsítése mellett megkezdi a nemzetközi licenszek felépítését. Vagyis néhány éven belül szeretne a sportági világszövetség is olyan szakmai minimumot lefektetni és megkövetelni, amelyek az olimpiai sportágaknál már természetesek. Az első "Clinic" helyszínéül azért Szófiát választották, hogy a Kelet-Európai és Észak-Afrikai régióban a sportágnépszerűsítés is megkezdődjön a legmagasabb szinten. A képzés előadói brit edzők voltak, a hallgatóságot többek között fehérorosz, grúz, bolgár, görög, török, egyiptomi, libanoni "frizbiedzők" alkották. A nyári magyar sikerek okán a WFDF 2 fiatal sportolónkat meghívta a hallgatóságba, költségeiket is állva. Szövetségünket így Kollár-Nagy Melinda és Csillag Ábel "képviselte". Talán nem meglepő módon fiatal koruk ellenére alkalmanként kiléptek szerepükből, és nem hallgatókként, hanem előadókként számítottak rájuk.


"Több mint 10 ország képviselői voltak ott és hamar kiderült, hogy Magyarország sokkal előrébb tart az ultimateben, mint ahogy mi gondoltuk. Leginkább arról tanultunk, hogy hogyan adjuk át a meglévő tudásunkat edzőként, kapitányként. Emellett edzéstervezésről, szezonfelépítésről és csapaton belüli kapcsolatokról is tanultunk. A délutáni gyakorlati feladatoknál nagyon sok újat tudtunk mutatni a többieknek, például zónavédekezés alapjai és ember elleni támadás trükkjei. A többi résztvevőtől inkább mentális hozzáállásban tudtunk újat tanulni, amit természetesen itthon is át szeretnénk adni." — számolt be élményeiről Kollár-Nagy Melinda.

Ábel is megerősíthette, hogy a régiónkban megelőzzük a többi nemzetet, ami nyilván pár éven belül a felnőtt mezőnyben is megmutatkozhat az eredményekben.


"Ezen az úton rálátást kaptam, hogy a résztvevő országokban hol tart az Ultimate. Kiderült, hogy az ott jelenlevő országok közül mi magyarok csináljuk a legmagasabb szinten. Az előadásokból kiderült az is, hogy más szellemiség jellemzi a többi országot. Annak ellenére, hogy mi voltunk a legfiatalabbak a délutáni gyakorlati feladatoknál sok új dolgot tudtunk mutatni és tanítani a többieknek. Kiprobálhattuk magunkat edzőként és erre rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk." — mesélte Csillag Ábel.


Ennél is fontosabb, hogy a jelenlegi világelitet képviselő angol előadók is felfigyeltek a két U20-as világbajnokunk szakmai felkészültségére:


"A két edző Nagy-Britanniából sokszor megdícsérte az ötleteinket és meglátásainkat egy-egy playyel kapcsolatosan" — így Melinda.


A képzés további magyar érdekessége volt, hogy a szövetségünk együttműködő partnere, a "MyFlyingDsicSystem" edzéstervező szoftvert fejlesztő cég alapítója, Kólya Zoltán is előadást tarthatott a sportági innovációról. Mivel jelenleg a világon sehol nem használnak még 3D-s szerkesztésre is alkalmas Ultimate sportági edzéstervező IT programot, így a szófiai képzés előadói és a világszövetség jelenlevő prominensei is egy, a sportágban még futurisztikusnak tűnő világba nyertek bepillantást. Nem titkolt célunk, hogy a jövőben a sportági világelit (USA, Japán, Auasztrália Nyugat-Európa) edzői a most készülő magyar fejlesztést használják majd. Hasonló színvonalú programot az olimpiai csapatsportokban használnak csak, tehát nemzetközi szinten is igyekszünk lépéselőnyt tartani e téren (is) a versenytársakkal szemben...

A két magyar világbajnokunknak a WFDF főtitkára, Volker Bernardi személyesen gratulált az U20-as sikerhez — ne felejtsük a tényt: ez volt az első alkalom az elmúlt 20 évben, hogy (bármely korosztályban) egy európai nemzet tudott világbajnokságot nyerni! A Kólya Zoltán nevével fémjelzett MyFlyingDiscSystem szoftverhez is gratulált a WFDF vezetősége, nem rejtve véka alá szándékukat, hogy akár globális együttműködést is tető alá kívánnak hozni a magyar céggel.

Összegezve elmondhatjuk, hogy az idei évben nemcsak felhelyeztük hazánkat a sportág világtérképére, de a világszövetség és a sportági szakma közvetlen vezetésében és elitjében is megmutattuk, hogy a magyar megközelítés lehet a sikeres Ultimate építkezés jövője.

Az pedig önmagában jelképes véletlen egybeesés, hogy míg a villágszövetség nemzetközi szinten megkezdte a sportági edzőképzés összehangolását — egyelőre bemeneti köveletmények nélkül, addig ugyanezen hétvégén a magyar szövetség elérte a 700. továbbképzett testnevelőt! Az immár hat éve folyamatosan zajló pedagógustovábbképzésünk október 8-9. tanfolymára ugyanis 60 testnevelő (és tanító) jelentkezett. Így átléptük a 700 fős álomhatárt. Bízva a nem sportágspecifikus világ(sport)politikai helyzet kiszámíthatóságában, fentiek alapján nem tűnik túlzónak immár kijelenteni azt, amit hat éve még stratégiai tervként szinte mindenki megmosolygott. Hazánk egy-két éven belül zászlós hajója lehet egy olyan angol-szász eredetű, világjátékokon szereplő csapatsportnak sportszakmai és sportpolitikai téren egyaránt, mely sportági világviszonlyatban is folyamatos fejlődést és növekedést mutat.


Köszönjük minden testnevelőnek, szülőnek, sportolónak ezt a sikert, és ezúttal köszönjük Kollár-Nagy Melindának és Csillag Ábelnek (valamint Kólya Zoltánnak), hogy képvisleték hazánkat a rangos eseményen.