Újabb innováció az olimpiai úton: indul az Ultimate 4's Liga!

Úgy tűnik, nem telhet el évkezdés hagyományteremtés nélkül a hazai Ultimate sportágban. 2022-ben a versenynaptár egy új "szakággal" egészül ki. A kispályás 4v4 mixed Ultimate nemcsak hazánkban, de ismereteink szerint egész Európában első ízben kerül egy nemzeti bajnokság rendszerébe! A sorozat koordinátorát, stratégiai felelősét, Hamar Lászlót kérdeztük az okokról és célokról...


Honnan jött az ötlet?

Régóta foglalkoztat minket a gondolat, hogy a "hagyományos" Ultimate sportágat hogyan lehetne nézőbarát verzióban játszani. Hogyan lehet megőrizni a szellemiségét a sportágnak, de szűkebb keretek közzé szabni a játékidőt és a pálya méreteit. Tavaly ősszel érkezett a WFDF - repülő korong sportágak világszövetsége - levele, hogy a 4v4 verziót, hivatalos nevén az Ultimate 4's-t szakágat prezentálja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé. Ez lehet a bemutatkozó repülő korong sportág a Los Angeles-i 2028-as olimpián.


Mik a célok? Milyen partnerek kerülnek bevonásra?

Hiába a soha nem látott pénz mennyisége a sportban itthon, sajnos rengeteg sportág a "mindennapi" fennmaradásért küzd. Ilyen az Ultimate is. Hogy megfelelően tudjanak működni a hazai egyesületek, ahhoz támogatók, szponzorok szükségesek. Ilyen támogatókat csak úgy tudunk szerezni, ha van: lájk, nézettség, feliratkozó, követő. Ehhez viszont olyan minőségű képi anyagra van szükség, amelyet szívesen megnéznek az általunk preferált korosztály tagjai. Így amellett, hogy életképes Ligát szeretnénk szervezni, olyan média anyagokat kívánunk gyártani amelyet az online közösségi térben meg tudunk osztani.


Lebonyolítás menete?

A Liga 4 fordulós rendszerben zajlik. A 4 forduló végére a csapatok oda-visszavágós rendszerben játszanak egymással. Két fővárosi és két vidéki helyszínen.


Mit vár a csapatoktól?

Azt gondolom, hogy a csapatoknak kell legalább egy forduló mire ráéreznek az új szakág "kihívásaira". Hosszabb távon - ha olimpiai sportág lesz ebből a szakágból, akkor mindenképpen el kell különíteni a "hagyományos" 7v7 és az új 4v4 verziót. Az már most látszik, hogy teljesen más felkészülést követel a két változat. Így azt gondolom, elkerülhetetlen a mezőny szétválasztása. Ebből adódóan már most körvonalazódik, hogy a Ultimate 4's válogatottat nem lehet "hagyományos" ultimate-et űző játékosokból összeállítani.


Ön szerint, hogyan alakul majd egy-egy meccs? Miben különbözik a 7v7-től?

Magam részéről nem bocsátkoznék találgatásokba. Annyi biztos, hogy amíg bírják a csapatok szuflával, addig sokkal pörgősebb, látványosabb játékot várok.



Ezúton is köszönjök alelnök úrnak, a BPHSE vezetőjének a villáminterjút, és sok sikert kívánunk a szakágnak.

És persze kispályán is Jó Szelet!