Válogatottakkal kapcsolatos elnökségi döntések 2020

Az előzetes terveknek megfelelően január végén több elnökségi döntés is született az Ultimate válogatottakkal kapcsolatosan. A várakozáson felüli színvonalt hozó győri New Year Cup teremverseny (melynek megszervezéséhez ezúton is gratulálunk!) remek alkalmat adott a felnőtt Világbajnokságra készülő nemzeti csapat bő keretének véglegesítésére. A helyszínen zajló kibővített elnökségi ülésen (Paksai Márton főtitkár és Erdősi Zsigmond voltak jelen a három elnökségi tag mellett) két további döntés született.

U20 női válogatott, 2020:

Paksai Márton, az U20 női válogatotthoz kinevezett szövetségi edző 25 fős bő keretre tett javaslatot, melyet az elnökség jóváhagyott. Így a július 18-25. között Malmöben megrendezésre kerülő Junior VB-re felkészülő csapatba negyedszáz lányt hívhat meg a 2001-2005 között születettek közül. A korábban kihirdetett döntésnek megfelelően a május végi szűkítésnél 14 lány marad az utazó keretben. A 25 fős névsort napokon belül közli a szövetségi edző.

U17 mixed válogatott, 2021:

Örömteli hírt kaptunk év elején az európai szövetségtől, miszerint a 2021. évi U17-es Európa-bajnokságon első alkalommal meghirdetik a Mixed mezőny küzdelmeit is. Mivel szövetségünk kiemelten kezeli a vegyes divíziót, nem is volt kérdés, hogy a jövő évi kontinensviadalra Mixedben fogjuk nevezni legjobbjainkat. Győrben döntés született Hamar László szövetségi edző kinevezéséről. Aki így másfél éves felkészülést kezdhet meg a 2005-ben és később született fiatal lányokkal és fiúkkal. Ugyan írásba nem került, de kijelenthetjük, hogy az éremszerzés immár elvárás ezzel a generációval és a szövetségi edzővel szemben!

Felnőtt VB bő keret, 2020:

Sporttöténelmet írunk az idén! Első alkalommal vesz részt felnőtt válogatottunk Ultimate Világbajnokságon. A négyévente megrendezésre kerülő világverseny a sportolók számát tekintve a világ (egyik?) legnagyobb sportági eseménye, közel 3000 Ultimate játékos részvételével. Ennél nagyobb sportversenyt csak a multisport események (Olimpia, Világjátékok, Universiade stb.) jelentenek. További jelentőséget kölcsönöz a projektnek, hogy a "nem olimpiai sportok olimpiájának" nevezett Világjátékokra kizárólag a VB-n lehet kvalifikálni. Idén még azért nem ez a célkitűzés. Továbbra is a rutinszerzés a fő feladat a fiatal keret számára. Az elnökség elfogadta Erdősi Zoltán szövetségi kapitány javaslatát a 28 fős bő keretre, melyben 16 lány és 12 fiú kapott helyet. A bő keret átlagéletkora mindössze 19,3 év, vagyis továbbra is tartjuk azt a stratégiát, hogy a 2028. évi VB-re (vagy Olimpiára?!) kell beérnie a csapatnak, amikor is már a pontszerző helyek megszerzése lehet a cél. A 2020. július 11-18. között a hollandiai Leeuwardenben megrendezésre kerülő VB-re május végén szűkíti 17 fősre az utazó keretett a szövetségi kapitány, addig az alábbiak bizonyíthatnak a csapatba kerülésért:

Kollár-Nagy Melinda, Pasztendorf Anna, Halász Júlia, Bajnok Emese, Varga Vivien, Csepi Niki, Szabó Zsófia (Up&Fly FSE), Csanády Boglárka, Paksai Luca Sára, Förster Niki, Hartai Gréta, Simon Kata (Óbudai RKSE), Takács Luca, Szegedi Blanka (BPHSE), Molnár Melitta (Sportsziget SE), Barna Zsófia (MUFA RKSE);

Paksai Márton, Harsányi Jonatán, Szabó Gábor, Zsubori Barnabás, Jászay Krisztián, Szalóky Ádám, Cséka Botond (Óbudai RKSE), Csillag Ábel, Mireider András, Takács Bence (BPHSE), Éhn Márk, Pasztendorf Máté (Up&Fly FSE).

 

Kívánunk ezúton is a válogatottaknak JÓ SZELET!

Rendhagyó módon, teremben volt az utolsó lehetőség bizonyítani a felnőtt válogatott bő keretbe kerülésért. Az utolsó pillanatban is volt változás - akadt, aki a New Year Cup-on verekedte be Magát a 28-ba!