EB ezüsttel és negyedik hellyel robbantunk be!

A két évente megrendezésre kerülő junior Európa-bajnokságon első ízben vett részt Magyarország az Ultimate frizbi sportágban. Inkább berobbant, mint részt vett!

A sportág európai népszerűségét mutatja, hogy augusztus 10-17. között 20 nemzet 60 válogatottja versengett U17 és U20 korcsoportban. Külön lány és fiú kategóriák mellett a nagyobbaknál mixed mezőny is volt.

Hazánkat az U17lány és az U20mixed válogatott képviselte. Nem kisebb nemzetek között, mint Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Ausztria, Törökország, Csehország stb.

Két fontos előfeltétele volt a magyar részvételnek. Egyfelől megtiszteltetés és elismerés volt szövetségünk számára, hogy a Sportért Felelős Államtitkárság az elmúlt két év munkáját értékelve a Feltörekvő Sportágak közé sorolta az Ultimate Repülő Korongot. Ezzel egy olyan mértékű anyagi támogatás járt, mely lehetővé tette a két korosztályos válogatott felkészítését és versenyeztetését. Amit ezúton is köszönünk!

Másfelől a 2016-ban megkezdett stratégiai építkezés eddigi eredményeit most ítélte úgy szövetségünk, hogy nemzetközi porondon is érdemes és lehet bizonyítani. Ennek lényege, hogy 2016-ban szakítottunk a szabadidősport jelleg axiomával, és a sportág epitkezését az iskolai testnevelőkre bíztuk. Diákolimpiákat, pedagógus továbbképzéseket, ingyenes iskolai versenyeket szervezünk három éve. S a szabályozások is az iskolai csapatokat, kis egyesületeket védik, a nyugodt, szakmai alapú bázisépítést szem előtt tartva. Ennek is köszönhetően számos vidéki és fővárosi iskolai egyesület tűnt ki az egyre szélesebb utánpótlás mezőnyből, így a korosztályos válogatottak vezetésével megbízott szövetségi edzők valóban a képességek alapján VÁLOGATHATTAK a rengeteg tehetséges gyerek közül, fel sem merült a korábban létezett szabadidős kontraszelekció!

Fentiekkel együtt is féltve engedtük a lengyel útra a 28fiatalt, mivel messze a legrutintalanabbak voltak a mezőnyben. Az U20MIXED csapat átlagéletkora nem érte el a 16 évet, és az U17LÁNY keret is fiatalabb mint 15 év. Előbbitől 1győzelmet és 6 közé jutást, utóbbitól a 4-6. helyek valamelyikét reméltük. 

A csapataink azonban nem a reményeink szerint szerepeltek. Olyat produkáltak, ami előtt az ellenfelek is értetlenül állnak - és ezt a helyszínen szóvá is tették.

Az U20as csapat 5győzelmet aratott és a csoportkört a 2. helyen zárta! S bár a sérülések és fáradások okán az elődöntőben és a bronzmeccsen is alulmaradtak olyan ellenfelekkel szemben, akiket a csoportban megvertek, a 4. helyük így is szenzáció. Főleg, ha számba vesszük, hogy a következő junior Európa-bajnokságon, két év múlva, a mostani 15 főből 14 még mindig U20-as lesz!

Az egész EB legnagyobb meglepetését csak azért nem a a magyar U20 okozta, mert ezt a "címet" a magyar U17-re aggatja a nemzetközi szakvélemény. A kislányok végigverték a másfél évvel idősebb európai mezőnyt. A nyolc csoportmeccsen hétszer nyertek. Minden meccsen 4-5 ponttal vezettek a félidőben, és a legnagyobb riválisok is csak egy-egy meccs véghajrájában tudtak visszakapaszkodni. Egyedül a franciák fordítottak, 8:3-ról 8:9-re. De ennek a meccsnek a célja csak annyi volt, hogy ne kapjunk ki háromnál több ponttal, mert a csehek 12:8-as korábbi legyőzésével már a körbeverés is nekünk kedvezett.

A nem tervezett, 9. mérkőzés az EB döntő volt! Ahol a 13 fős - holtfáradt - csapattól egy dolgot reméltünk: nem sérülnek meg. Ehhez képest a toronymagas esélyes csehek ellen a végletekig kiélezett derbin 14:14-re hozták a rendes játékidőt! S bár végül a hirtelenhalálban a cseh lányok nyerték az utolsó pontot és az aranyérmet, valójában számunkra a mi kislányaink így is Bajnokok.

Mondanánk, hogy majd két év múlva visszavágunk, de míg nálunk a 13 lányból 9 még két év múlva is U17-es lesz, addig az ellenfeleknél csak elvétve voltak  tizenöt évesek is. 

A cikk keretei nem teszik lehetővé, hogy mindenkinek köszönetet mondjunk, hiszen sok tucat nevet kellene felsorolni a pedagógusok, szakmai támogatók, szülők, önkéntesek köréből. Ehelyett hadd fejezzük ki azon reményünket, hogy ez a kontinentális siker - mely egyben visszaigazolása a Győrben, Nyíregyházán, Budapesten, Pécsett, Veszprémben, Gyöngyösön, Nagyatádon, Kecskeméten, Nagykanizsán etc. zajló testnevelői munkának - tovább erősíti a hazai sportvezetést abban a feltételezésében, hogy létezik a 21.századi magyar sportnak egy olyan szegmense, mely a pedagógusok bevonásával, alulról építkezve, a meglévő infrastruktúrát kihasználva képes egyszerre a tömegsport bázist építeni és  nemzetközi sikereket elérni. S bizony a magyar Ultimate  "fel tud zárkózni". De nem csak a hazai kiemelt sportágak szintjére, hanem az olimpiai szereplésre is. Ahogy három éve sokan legyintettek volna egy 2019-es felnőtt EB megrendezésére, és a junior EB 4. és 2. helyére, úgy nem legyinthet ma már senki, ha azt írjuk, a Magyar Ultimate csapat ott lehet 2028-ban a Los-angelesi Olimpián! 

Ez a huszonnyolc gyerek, és még sok ezer másik, és a testnevelőik ma még ünnepelnek, de jövő héten újra edzésbe állnak!

Köszönjük NEKIK!

U20: Pasztendorf Anna, Paksai Luca, Oláh Dóri, Herperger Noémi, Szegedi Blanka, Albert Katalin, Mireider András, Csillag Ábel, Klement Fecó, Tóth Bence, Takács Bence, Kárpáti Attila, Sajósi Vince, Éhn Márk, Brányi Péter, Pasztendorf Máté. Sz.e.: Hamar László

U17: Bajnok Dóra, Bajnok Emese, Kollár-Nagy Melcsi, Varga Vivien, Vaszary-Maklári Lilla, Kókai Lili, Takács Luca, Lőwy Petra, Mireider Alíz, Lénárt Hanna, Halász Júlia, Csepi Niki, Szabó Zsófi. Sz.e.: Paksai Márton

képek, videók:

https://www.facebook.com/mrksz.hu/