A február egy példátlanul magas színvonalú képzéssel zárult. Az idei szezonra több mint 20 Ultimate és Disc Golf edző jelentkezett licensz-szerzés céljából. Szövetségünk a tavalyi hagyományteremtő esemény után "emelte a tétet" és olyan nagynevű sportszakembereket hívott meg előadóknak, akik a versenysport és az iskolai sport terén egyaránt hazánk legmagasabb szintjén emlegethetők.

 

 

Dr. Ökrös Csaba európai kézilabda mesteredző, a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszék tanszékvezető egyetemi docense a gyorsaságfejlesztés rejtelmeibe vezette be a hallgatóságot. Az elméleti háttér mellett a legmodernebb gyakorlati tudásbázis egy részét mutatta be edzőinknek a kézilabdasportból. Mivel az Ultimate dinamikája és mozgásanyaga a kézilabdázáshoz áll legközelebb a labdás inváziós sportok közül, így a frizbiedzők számára mérhetetlenül hasznos volt belepillantani, hogy a hazánkban kiemelkedően sikeres olimpiai csapatsportban hogyan fejlesztik a szakemberek az utánpótlás korú sportolók kondicionális képességeit. Dr. Ökrös Csaba kiemelte, hogy a 21. századi kézilabdázásban a kontakt jelleg mellett egyre inkább dominál a játékosok anticipációs képessége a védekezőjáték során, így egyre több ponton érvényesülhet transzfer hatás a kézilabda és az Ultimate frizbi között. 

Bízunk benne, hogy ez tovább bővíti a két sportág szakembereinek együttműködési körét, mindkét sportág javára!

 

  

Az előadások sorát Dr. Csányi Tamás, a Magyar Diáksport Szövetség Iskolai Testnevelés Osztályvezetője folytatta a motivációs klíma témájáról. Mint elmondta, az iskolai sportban és az utánpótlás sportban is komoly problémát jelent a gyerekek lemorzsolódása motivációvesztés miatt. A hazai versenyport egyik betegsége, hogy túlzottan eredményorientált, így a kiskamaszkortól kezdve a sportolókat sok esetben arra kondicionálja az edzőjük, hogy a rövidtávú mérhető sikeresség alapján ítéljék meg magukat, és ne a távlati célokra koncentrálva eddzenek. Ennek egyenes következménye pedig, hogy 18 éves korra a versenyport elveszíti a legtöbb fiatalt, köztük olyanokat, akik nagy sikerekre lennének hivatottak, de "későn érésük" miatt előbb veszítik el motivációjukat, mintsem mérhető sikert érnének el. Az utánpótlásban dolgozó szakemberek feladata tehát olyan motivációs klíma kialakítása a sportfoglalkozások során, melyben a fiatalok nem ego-, hanem feladatorientált célokat tűznek maguk elé. Ennek gyakorlati eszközeiről rendkívül hasznos információkat osztott meg frizbi edzőinkkel Dr. Csányi Tamás. Ezúton is köszönjük!

 

 

A záró előadást egy olimpiai bajnoktól hallgathatták meg a résztvevők! Mizsér Attila az 1988-as Szöuli Olimpiai Játékok magyar öttusa aranycsapatának volt tagja. Aktív sportkarrierjét követően sikeres edzőként dolgozott, majd a bankszektorban töltött el évtizedeket. Emellett gyakorló apukaként volt/van jelen a hazai utánpótlás sportban. A frissen megjelent Sportháromság című könyvében a Sportoló-Szülő-Edző háromszög az alaptéma. Mizsér Attila mindhárom szerepben saját maga is értékes tapasztalatokkal bír, ráadásul a civil pályán is vezető beosztásban dolgozott, így elméleti/szakmai síkon is komoly rálátása van a hierarchikus munkakörnyezet különböző fajtáira. Előadása során a könyvből vett példákkal illusztrálta, hogy hányféleképpen alakulhat a szülő és az edző viszonya, és hogy ez a viszony milyen hatással bír a sportoló gyerek teljesítményére és motivációjára. Mint kifejtette az edzők részéről tanulható ezeknek a viszonyoknak az alakítása, ezáltal mindhárom szereplő számára a leghatékonyabb környezet kialakítása.

Egy szakmailag jól felkészült edző, saját habitusának ismeretében megfelelő - asszertív - kommunikációs technikák használatával el tudja érni, hogy a legkülönbözőbb szülői magatartások is egyaránt a sportoló gyerek és az egész sportoló közösség hasznára váljanak. Az előadás második fele interaktív volt, a licenszre váró frizbiedzők is kipróbálhatták magukat egy-egy konfliktushelyzetben, és gyakorolhatták a hatékony edzői kommunikáció eszközét. Az előadást követően edzőink át is vehettek egy-egy példányt a Sportháromságból, melyet Mizsér Attila nagy örömükre személyre szólóan dedikált is.

 

 

 

 

Ezúton is szeretnénk megköszönni Dr. Ökrös Csabának, Dr. Csányi Tamásnak és Mizsér Attilának, hogy megtisztelték közösségünket nívós előadásaikkal! Köszönjük továbbá a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium vezetőségének a gyönyörű helyszín biztosítását!

 

Az előadásokat követően végül egy Disc Golfos és tizenhét Ultimate edző teljestíette sikeresen a vizsgakövetelményeket, akik azonnal át is vehették a 2019. évi szezonra szóló B, C és D kategóriájú Repülő Korong edzői licenszüket! Gratulálunk!