U15 Nemzeti bajnokság nagypályán

Az idei évben is több újítást vezet be szövetségünk a 2017-2028-as stratégia mentén.

Az utánpótlás továbbra is a legfontosabb szegmense tevékenységünknek, így ezen a téren számíthatnak az edzők, szülők, testnevelők és természetesen a gyerekek a legtöbb hagyományteremtő programra.

A leglátványosabb ezek közül az U15 NB I lesz, immár nagypályán!

2019-ben már sor került az U15 korosztály bajnoki sorozatára, akkor azonban még 5v5 kűzdelmek formájában. Tavaly ugyan a koronavírus járvány meghiúsította a kispályásra tervezett bajnoki sorozatot - örömteli módon azonban több egyesületben is olyan munka folyt a pandémia alatt, hogy immár 7v7 bajnoki sorozatra is nevezték korosztályos mixed csapatukat.

A járvány előtt bíztató növekedést mutatott Nyíregyháza, Pécs, Biatorbágy és a Zuglói Arany utánpótlás bázisa - ezekben a műhelyekben azonban a koronavírus kerékkötőnek bizonyult. Bízunk benne, hogy 2022-ben közülük több egyesület is csatlakozik majd a bajnoksághoz.

Ahhoz a bajnoksághoz, melyet idén nyolc utánpótlásbázist fenntartó intézet 4 nagypályás csapata játszik le 2021-ben.

A legegyértelműbb a Budapest Heroes SE és a gödi Riverside SE közös indulása volt. Hamar László és Takács György munkája számos sikert hozott 2020-ban is. Felnőtt játékos nélkül szereztek ezüstérmet a felnőtt bajnokságban, és a Magyar Kupa ffi divíziójában, valamint a Ligakupán. Emellett az összes utánpótlás versenyt megnyerték, amin csak elindultak. S talán nem árulunk el titkot, hogy a legnagyobb és egyben legkellemesebb problémájuk, hogy a megnövekedett érdeklődést és jelentkezést nem is bírják kielégíteni a heti 3-4 bérelt edzéshelyszínükön. A fogadóirodák a legalacsonyabb szorzót mindenképpen a Heroes után fizetnék az első nagypályás U15 bajnoki címért.

Ha bárki meg tudja szorongatni a Hősöket, akkor az az Up&Fly SE és a Sportsziget SE közös csapata lesz. Luka Vilmos "első generáció"-ja már a felnőtt bajnokság meghatározó csapata, és az U20-as és a felnőtt Mixed válogatott alapját képezik. Azonban Győrben is hosszú távú tervek vannak, így az U15-ös korosztályban is hasonló tehetségek vannak, mint a nagyoknál (aki látta tavaly a RAAB meccseit, az meg tudja ezt erősíteni). Az idegenbeli meccseken a győrieket Laszák Zoli fiataljai erősíthetik, akik közül többen már szintén megmutatták oroszlánkörmeiket a felnőtt bajnokságban (az ANTT vendégjátékosaiként) és a Ligakupán. A Szigetszentmiklósi stáb idén először nevezett a felnőtt bajnokságba, s nem akarnak két szék között a pad alá esni, ezért nem neveztek önállő csapattal U15-ben. Így azonban nagyon erős kombót alkothatnak az Up&Fly-osokkal, s jövőre ez kellő önbizalmat adhat az önálló induláshoz.

A felnőtt bajnok OUT gordiuszi csomót vágott át az utánpótlásnevelésben. Az Óbudaiak - szemben a Heroes-szal és az Up&Fly-jal - ugyanis nem utánpótlás egyesületként működtek. Főként (TF-es) egyetemistákra épül a WTL címvédő. Hosszú távon azonban számukra is elengedhetetlen az önálló utánpótlásépítés, melynek módját esetükben évekig nem láthatta a nagyérdemű. A tavalyi évben azonban sikerült tető alá hozni egy gyümölcsöző együttműködést a Hegedűs iskola diákjait edző Brunovszky Dáviddal. Ennek értelmében közösen tartanak edzést a legkisebbeknek. S míg a többszörös Diákolimpia és egyesületi bajnok Hegedűs iskolai csapatát az angyalföldi tesitanár/frizbiedző Dávid viszi, addig a legmotiváltabb U15-ösöket az OUT képezi és versenyezteti tovább. Információnk szerint idén 12-13 évesek alkotják még az U15 csapat gerincét az OUT-ban. De az ideji éremszerzésnél fontosabb, hogy az elmúlt évek egyik legerősebb iskolai bázisát sikerült becsatornázni egy méltó kooperációba.

Az első U15 NB I-nek lesz egy olyan csapata is, mely a felnőtt bajnokságban nem indul! Kovács Kriszta testnevelőtanár a XVIII. kerületi Balassiban évek óta komoly sportági edzőmunkát végez. A frissen érettségizett játékosai tavaly a Magyar Kupán már indultak is a ffi mezőnyben, míg idén közülük többen kaphatnak szerepet a MUFA felnőtt bajnoki csapatában. A 10-14 évesekkel ennél még komolyabb munka zajlik a Balassiban, ráadásul Kriszta mentortanárként az egész kerületet megcélozza toborzásaival. A Balassi U15-ös csapatát adminisztratív módon a MUFA nevezte, és talán néhány győri ifjonc is pályára lép majd egy-egy meccsen, de biztosak vagyunk benne, hogy az idei végeredménytől függetlenül nagyon komoly események előszele lesz a BalassiU15 nagypályás szereplése 2021-ben.

 

A lebonyolítást szövetségünk igazítja a pandémia okozta bizonytalanságokhoz. Ennek megfelelően a 4 nagypályás csapat négy hétvégén fog találkozni egymással, amikor is körmékőzéseket vívnak. Vagyis mindenkinek 12 mérkőzése lesz, 100x31méteren, egyenként min. 50perc terjedelemben. Meggyőződéssel állítjuk, hogy ebben a korosztályban ekkora terhelést egész Európában nem kapnak máshol a sportág legjobbjai. (Példaként említjük, hogy még az United Wolrd Games versenyen is az U15-ösök 5v5 ellen játszanak kispályán!)  

Mind a 4 fordulónak az egyik klub lesz a házigazdája, az alábbiak szerint:

1. forduló: 2021. május 8. Budapest (házigazda: Heroes)

2. forduló: 2021. július 10. Budapest (házigazda: Balassi-MUFA)

3. forduló: 2021. augusztus 22. Győr (házigazda: Up&Fly)

4. forduló: 2021. október 3. Budapest (házigazda: OUT).

 

Mit is kívánhatunk mást, mint a szurkolóknak látványos meccseket, a szülőknek, edzőknek pozitív élményeket, a játékosoknak pedig immár nagypályán...

... Jó Szelet!