Személyes évértekelő helyett

A járványügyi korlátozások értelmében idén nem tudjuk közösen ünnepelni és értékelni a mögöttünk hagyott esztendőt. Ehelyett szövetségünk elnöke írásban foglalja össze, hogyan látja 2020-at a magyar repülő korong sport szemszögéből, és mit vár 2021-től:

"Sokaknak jár köszönet azért, hogy ez a rendkívüli év nem okozott válságot sem szövetségünknek, sem a hazai Ultimate sportágnak. Természetesen rengeteg improvizációt és újratervezést igényelt a hazai versenyrendszer és a szövetség idei évre tervezett egyéb tevékenységeinek működtetése - és nagyon hálásak vagyunk, hogy tagszervezeteink, szakembereink és a sportolók és családjaik megértették, és rugalmasan, támogatólag követték a (szaknyelven szólva:) "gyors irányváltásokat".

Három részre tudnám legegyszerűbben osztani a 2020-ra vonatkozó tevékenységünket. 1. azok a projektek, melyek elmaradtak, vagy áttolódnak a következő évekre. 2. azok a projektek, melyek a járvány ellenére is meg tudtak valósulni. 3. azok a projektek, melyek éppen a járványnak "köszönhetően" születtek meg.

1. Nyilván főként az érintett válogatottaknak a legfájóbb, hogy elmaradt a felnőtt és az U20-as VB is. Előbbit áttolta a világszövetség'21-re, de a megnövekedett költségek miatt, ezen már nem veszünk részt. Utóbbit el is törölte a WFDF. A felnőtteknél ez azért fájdalmas, mert első ízben vett volna részt VB-n magyar válogatott, így most erre (valószínűleg) 2024-ig várni kell. Az U20-as lányok pedig egy remélt jó eredménytől estek el. Azonban mindannyiuk számára vígasz lehet, hogy még a következő VB-n is potenciális esélyük lesz a keretbe kerülésre, hiszen a felnőtt keretünk legidősebb tagja (a csapatkaptiány), Paksai Márton is csak a 25. életévét töltötte be idén...

A stratégiai terveink szempontjából fájóbb, hogy az utánpótlás bajnokság és a testnevelőtanárok továbbképzése teljesen meghiúsult. Az idei évet az "építkezésre" szántuk volna, de erre sajnos semmi lehetőség nem maradt, mindössze "kármentés" folyt és a növekedés helyett a stagnálás vált a reális célkitűzéssé!

 

A stagnálást azonban sikerült „elérni”, ami mind a többi csapatsport hazai össezvetésében, mind az Ultimate nemzetközi összevetésében sikernek tekinthető.

Idehaza az E-sport és a Horgászat tudta növelni a Versenyengedélyek számát, a TAO-s és kiemelt sportágak jobb esetben stagnáltak, de a legtöbb olimpiai és szinte az összes nem olimpiai sportág jelentős visszesést mutat. Ehhez képest nálunk a tavalyi 802 versenyengedély után idén sikerült megtartani 602-t úgy, hogy idén sem Diákolimpiát nem rendezhettünk, sem multisport eseményen nem vettünk részt (, mint pl. tavaly a WUG-on) – márpedig tavaly ez a két esemény közel 300 versenyengedélyt eredményezett.

Az európai Ultimate helyzete ebből a szempontból még rosszabb, mint a hazai csapatsportoké. Európában ugyanis szinte mindenütt továbbra is az a trend, hogy nem a hazai bajnokságokra építkeznek, hanem a nemzetközi versenyekre. Az utánpótlás szempontjából ez sok országban most teljes generációkat vet vissza. A francia, olasz és lett bajnoki rendszerek mellett még Ausztriában van hasonló kezdeményezés, mint nálunk. Ezekben az országokban számítunk csak arra, hogy nem kell több évfolyamon is a nulláról kezdeniük versenytársainknak az utánpótlásépítést. A kontinens többségén azonban olyan szinten leállt a „frizbiélet”, hogy az is kérdéses, 2021-ben ki tudnak-e állítani U17-es válogatottat az Európa-bajnokságra.

Ehhez képest nálunk nem beszélhetünk lemorzsolódásról, hiszen a felnőtt NBI megvalósult. A 42mérkőzésre tervezett Ligából 30 meccset lejátszottak a csapatok. Emellett a Magyar Kupán, a június 10-i iskolás kupán és az októberi győri USGYI-n is versenyezni tudtak a fiataljaink.

Tulajdonképpen az év legnagyobb sikere az a Well Travel Liga lebonyolítása volt. Ennek eredményeit véleményem szerint a következő évek utánpótlás EB-in és VB-in láthatjuk majd, akár érmek formájában!

3. Távirati stílusban: Ligakupa, Terembajnokság, szakmai kapcsolatok építése, szakirodalom készítése.

A Ligakupa nagyon jól sikerült verseny volt, ahol két klub is tudott debütálni. A terembajnokságra szintén nem került volna sor normál esetben, így azonban a fiatalok versenyrutint szerezhettek, sőt már az első fordulóban volt újonc csapat is. A Generation Games ugyan 2021-re tolódott, de maga az előkészítés is azért kezdődhetett el, mert a járvány miatt több szövetségben is felszabadultak kapacitások. Számunkra kiemelten fontos, hogy két jelentős Olimpiai sportág közvetlen vezetésével kerültünk szoros (hatékony?!) kapcsolatba: a Tollaslabda és az Öttusa szövetség a jövőben mind szakmai, mind sportdiplomáciai téren fontos partnerünk lesz. A Nemzeti Versenysport Szövetség berkeiben egy multisport továbbképzés előkészítésében vettünk részt, mellyel 2021-ben az ország 60 Tankerületében közel 1000 testnevelőhöz jutunk majd el. S végül, de nem utolsó sorban maradt enegia egy hiánypótló munkára: hamarosan nyomdába kerül az Ultimate frizbi tankönyv, melyet a mindennapos testneveléshez igazodó ajánlásként kínálunk nemcsak a pedagógusoknak, de az iskolavezetőknek és a sportpolitikai döntéshozóknak is.

 

A fentieken túl néhány be nem sorolható, de annál fontosabb tény az idei évből: nagyon sajnáljuk, hogy a járvány megtört néhány bimbózó kezdeményezést. Így például a Pécsi egyesületnek nemcsak a bajnoki részvétele hiúsult meg, de úgy tűnik, újra kell építeniük a csapatot. Legalább ilyen sajnálatos, hogy míg Bodnár Mihály megyei kitüntetést vehetett át (többek között) a frizbis tevékenységéért Nyíregyházán, és éppen iskolaváltás révén esély nyílt, hogy a korábbi utánpótlás sikereket követően felnőtt csapat építésébe kezdjen, addig ez a projekt legalább is késni fog. Szintén szárba szökkenő kezdeményezések akadtak meg Zuglóban, Mendén és Dad településen. Mindannyiuknak azt kívánjuk, 2021-ben sikerüljön mindaz amit 2020-ra terveztek.

Örömteli hírek is vannak azért. Ezek közül kiemelendő, hogy a Világszövetség felfigyelt eddigi tevékenységünkre, ezért az európai repülő korong szövetség hat tagú elnökségébe bekerült (a francia elnök, és az olasz, svájci, német, máltai küldött mellett) Csanády Boglárka. Ez nagyon bíztató a jövőre nézve.

 

2021?

Egyelőre nem látunk semmit biztosan a jövő évből. Bár tervben van két utánpótlás EB, és az európai klub kuparendszer átalakítása – ezek mind-mind függőben vannak a vírus miatt. Mi nem is kívánunk a határokon túli célokat kitúzni, továbbra is a hazai utánpótlásépítésre és az ezt szolgáló versenyrendszerre koncentrálunk. A felnőtt Liga tovább bővül. Egyrészt debütál a Sportsziget SE, másrészt az alapszakaszt jövőre Rájátszás követi majd. Így az idei 30 mérkőzés 2021-ben 50-re növekszik!

Hagyományteremtő szándékkal elindítjuk az U15 Ligát is. Ebben 4 csapat fog összesen 24db nagypályás! meccset vívni. Örömteli, hogy itt is lesz egy debütáns: a Balassi csapata.

Tovább bővítjük az utánpótlás kupa rendszert, jövőre már az U11 korosztályra fókuszálva.

Számszerű cél, hogy 2021-ben több mint 1500 Versenyengedélyt váltsanak ki sportolóink.

Az idei „kármentéses” év remélt nemzetközi eredményeit 2023-ra fogalmazzuk meg: az akkori U17-es mixed válogatottunk Európa-bajnoki döntőt játsszon!

 

Mindezek előtt azonban kívánunk Minden játékos és családja számára egészséget 2021-re!

Jó Szelet!

 

Erdősi Zoltán"