Magyar Kupa, extrákkal!

Október 10-én ismét a fővárosi Pokorny Sportközpont adott otthont az Ultimate frizbi Magyar Kupa küzdelmeinek, melyen még a tavalyi mutatókhoz képest is sikerült mindenben előre lépni!

Az utánpótlás csapatok 5-5 elleni mixed mérkőzéseken mutathatták meg tudásukat U11, U13 és U15 korcsoportokban, míg a felnőtteknél női és férfi divízióban került kiosztásra a vándorkupa!

Mind a rendezvény, mind a sportág egészének hazai presztízsét jól mutatja (és emeli), hogy a Miniszterelnöki Hivatal Fiatalokért Felelős Államtitkárságának Főosztályvezetője, Mohay Gergely a verseny fővédnökeként személyesen köszöntötte a közel 200 versenyzőt a reggeli megnyitón - amit ezúton is köszönünk!

A verseny előtti héten lezárult Nemzeti Bajnokság névadó szponzora, a Well Travel utazási iroda vezetője, Szetey Andrea is megtisztelte a sportág hazai legjobbjait rövid beszédével - köszönet érte!

 

 A felnőtt mérkőzéseket egy férfi selejtező nyitotta, melyen az ANTT néhány rutinosabb játékosa ezúttal a győri egyetem frizbis újoncaival kiegészülve játszott az első nagypályás mérkőzésén pályára lépő Balassi fiai ellen. Az előzetes várakozásokat meghazudtolva a Balassi nagyon pontos és felkészült játékot mutatott, az első félidőben 5:2-re és 6:3-ra is vezetett, és komoly energiabefektetésre késztette az ANTT-ot. Mely azonban végül 15:9-re meg tudta nyerni a derbit.

Ezt követően a "kvázi címvédő" OUT a papírformának megfelelően átrobogott az ANTT-on, 15:4-es meccsen jutva a döntőbe. Míg a másik ágon szintén papírforma eredményt produkálva a Heroes legyőzte az Up&Fly-t.

A férfi bronzmérkőzés a vártnál színvonalasabb és szorosabb volt. Az ANTT fiataljai kondicionálisan remekül vették fel a küzdelmet az Up&Fly-jal, és az első félidőt meg is nyerték (7:6). A második játékrészre az idősebb játékosaik azonban fáradni látszottak, míg a győri Up&Fly egyre kevesebbet hibázott támadásban. Így végül Luka Vilmos fiai 100perces meccsen 13:8 arányú győzelmet arattak.

Női ágon a címvédő Up&Fly 15:4 arányban nyert az ANTT hölgyei ellen. Mindkét csapatnak inkább bemelegítő meccsnek illet be az elődöntő, hiszen az Up&Fly célja a címvédés volt, míg az ANTT rutinosabb lányai a győri egyetemisták beépítését tűzték ki célül, már a 2021. évi szezont megalapozandó.

A másik ágon a tavalyi ezüstérmes OUT magabiztos játékot mutatva, az előzetes várakozásoknál némileg még simábban is verte a Heroes lányait.  Hamar László csapatán ezen a mérkőzésen látszott először és utoljára némi izgalom.

A bronzmérkőzésen ennek már nyoma sem volt, így bár az ANTT sokkal tudatosabb és színvonalasabb játékot tudott produkálni, mint az elődöntőben - és a csata több mint 80 percig tartott! - végül a Heroes lányok 15:4-re nyertek és megérdemelten szerezték meg a harmadik helyezést.

A két döntő előtt a közönség kipróbálhatta a Kanjam (frizbi) játékot is. Mely olyannyira megragadta a fiatalokat, hogy már tervezni is kezdi szövetségünk egy Kanjam szakág létrehozását. Melyben a sportág hazai pionírjára, Létay Dánielre nagyban számítunk!

A két döntő színvonalában nagyságrendekkel erősebbnek bizonyult a tavalyiaknál.

A hölgyeknél megismétlődött az Up&Fly - OUT párosítás, és egészen az első félidő végéig úgy is tűnt, hogy mindkét klub közel azonos mértékben tudott erősödni az elmúlt egy évben. A győriek a legjobbkor, éppen a félidő lejártakor léptek meg először két ponttal (8:6). Szakmai szemmel a legörömtelibb különbség mindkét oldalon az volt, hogy nem két-három játékosra épült egyik csapat támadójátéka sem, hanem immár szinte minden pontnál mind a 14 pályán lévő játékos minőségi teljesítményt tudott nyújtani.

A hajrára a győriek fölényi kidomborodott. Luka Vilmos tanítványainál ezen a napon nem volt hullámzó teljesítmény sem, így végül a tavalyi, döntő pontos befejezésnél nyugodtabb körülmények között, végül 15:11 arányú mérkőzésen védte meg címét az Up&Fly.

A férfi döntő előtt nem lehettünk biztosak benne, hogy szoros mérkőzést láthatunk majd. Bár a Heroes fiai a mixed bajnokságban már érett játékot mutattak (mindössze egy nagykorúval a csapatban), az OUT férfi vonalon rutinosabb, így nagyobb önbizalommal várhatta az összecsapást.

Már az első pontoknál kellemesen meglepte a közönséget mindkét csapat. Óriási sebességgel és pontossággal vezették a támadásokat. Ki nem kényszerített hibák alig akadtak, és 4:4-es állásig nem nagyon találtak fogást egymáson a felek. Az egész meccs leghosszabb pontjában több turnover volt mind az első félidő összes többi pontja során. A mentális erő a Heroes-nál volt, akik így 5:4-re vezettek, majd a félidőt is behúzták (8:7). Az egész év egyik - ha nem a - legszínvonalasabb félidejét produkálta a két óbudai csapat.

Az OUT a második félidőre vette elő a zónavédekezését. Azonban eleinte ez sem hozott sikert, Hamar Laci tinédzserei meglepő higgadtsággal, türelemmel járatták a korongot, és még 10:9-es állásnál is elmondhattuk, hogy a címvédő egyetlen alkalommal sem tudott vezetni a mérkőzésen. A végjátékra azonban beérett Paksai Márton alakulatának taktikája, a zónavédekezésen kicsit módosítottak, és bár a Heroes ki nem kényszerített hibákat nem követett el, a fáradásukat kegyetlenül kihasználta az OUT.

Az utolsó hét pontból hatot a címvédő gyűjtött be, így rövidre zárva a hajrát, 15:11-es mérkőzésen tartották maguknál a vándorkupát.

Ennek a meccsnek azonban vesztesei nem voltak - csak azok a nézők, akik nem várták meg az estébe nyúló derbit. Soha rosszabb Magyar Kupa döntőt!!!

A nap záróakkordja a Téli Liga bejelentése volt. A koronavírus miatti intézkedések országos szinten megnehezítik az edzések megtartását. Ezért szövetségünk rendhagyó módon hatfordulós kispályás bajnokságot hirdet meg november-március időszakra, melyre 8 felnőtt és 8 U15 korosztályú mixed csapat jelentkezhet október végéig.

Így tehát a Magyar Kupa eredményhirdetéséről mindenki boldogan távozhatott, hiszen egy hónap múlva ismét versenyen találkozhatunk az Ultimate frizbi legjobbjaival!