Kapitányi értékelés félidőben

Rendkívüli időket élünk, így ezúttal rendkívüli interjúval készültünk a Well Travel Liga követőinek. A hazai Ultimate Nemzeti Bajnokság "nagyjából" a félidejéhez érkezett, ezen apropóból kérdeztük a felnőtt szövetségi kapitányt, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtött és milyen gondolatok foglalkoztatják a megtekintett mérkőzések után. ("Nagyjából", hiszen a járványhelyzet a Pécsi Egyetemet különösen súlyosan érintette, ezért a PESE szeptemberig egyetlen mérkőzését sem tudja lejátszani).

Az alábbi interjú rendkívül hosszú és részletes, ezért előre is elnézést és türelmet kérünk...

"A járványhelyzet különösen felértékeli a Ligát! Nyilván a szövetség elnöksége sem láthatta előre, hogy a nemzetközi sportélet hónapokra (évekre?) leállhat - mégis a tavaly megkezdett reform most hatványozottan fontossá vált, és ez a magyar ultimate-nek óriási lökést jelenthet a nemzetközi mezőnyben. Akár egész évtizednyi felzárkózási folyamatot tehetnek meg a hazai élsportolóink a legtöbb európai (és néhány Európán kívüli) Ultimate válogatottakhoz képest! Tudni kell ugyanis, hogy jelenleg Európában a magyar szövetség az egyetlen(!), amelyik a felnőtt bajnokságát valóban Liga rendszerben működteti. A jelenlegi vezetés 2019-ben hirdette meg először oda-vissza vágós rendszerben a bajnokságot, mely által a klubok nem 2-3 hétvégére kell, hogy koncentrálják az erőiket, de 8 hónapon keresztül folyamatosan edzésben kell tartani a keretet a minél jobb helyezés eléréséhez. Ráadásul idén már 7 csapat nevezett a Well Travel Ligába, ami 42db 100perces mérkőzést jelent, és mind a 7 csapattól azt követeli meg, hogy a TAÓ-s csapatsportokhoz hasonlóan egész évben kondicionálják játékosaikat. Ez a rendszer természetesen azzal jár, hogy az egyes kluboknak szigorú átigazolási szabályokat kell betartaniuk. Illetve remélt cél volt, hogy az ad-hoc jellegű külföldi kupaversenyekre utazgatások helyett a hazai klubvezetők a Magyar Bajnoki címet helyezik a főprofiljukba. Az idei "járványév" egy csattanós választ ("pofont") adott a kételkedőknek, hiszen idén gyakorlatilag a nemzetközi kupák 99%-át elsöpörték a Covid-intézkedések. Európa szerte az idei év legfőbb problémája, hogy a legnívosabb felnőtt csapatoktól elkezdve szinte az összes utánpótlás csapatig elvesztette a motivációját a szabadidőjellegű "frizbitársadalom". Az eddig oly' népszerű Fesztiválversenyek híján olyan elit Ultimate nemzetek is, mint az írek, belgák, hollandok, csehek stb. azzal szembesültek, hogy nincs 2020-ban versenyük, amire készülhetnének, edzhetnének (sőt a 2021-es szezon is egyre kérdésesebb). Így pedig éppen a fiatal, utánpótlás korú játékosok, és a szakmán kívüli edzők morzsolódnak le. Ezzel szemben idehaza gyakorlatilag nem beszélhetünk lemorzsolódásról, hiszen a Liga dübörög, így a fiatalok nem azzal vannak elfoglalva, hogy elmaradt az U20-as VB, hanem kőkeményen edzenek, mivel hétről-hétre tétmérkőzést játszhatnak.

Tehát önmagában a Well Travel Liga megléte - és zökkenőmentesnek tűnő újraindítása - óriási siker európai kitekintésben!

Szövetségi kapitányként természetesen kellemetlen volt tudomásul venni, hogy az idei évre tervezett VB debütálás elmarad, sőt a Világszövetség döntéseinek objektív értékelését követően az esetleges 2021-es rendezés esetén sem küldünk felnőtt válogatottat. (Mivel 2021-ben U20 és U17 EB is lesz - ha a járvány engedi, a szövetség ezekre küld érmes reményekkel válogatottat, a felnőttekre nem költ.) Ugyanakkor a mindenkori felnőtt válogatott 2016 óta nem egy-egy projektre összeverbuvált csapat, hanem egy folyamatos intézmény. Mégha ugyan nagy valószínűséggel a 2023-es Európa-bajnokság lesz a következő eredménycentrikus versenye a nagyoknak, a mindenkori keret fenntartása, közös edzései, fluktuációja minden szakvezető, edző és játékos számára egy igazodási pont, és szakmai visszajelzés, hogy a szövetségi kapitány szemével, jól vagy kevésbé jól teljesít. Éppen ezért volt fontos számomra, hogy az idei szezonban az ANTT játékosaként a pályán ellenfélként is lássam a potenciális kerettagokat. S természetesen igyekszem minél több mérkőzésen nézőként is jelen lenni. Az idei szezonban a PESE kivételével már minden csapatot láttam a pálya széléről és a pályán is, s mind a csapatokról, mind az egyes játékosokról gyűjthettem értékes tapasztalatokat (, többnyire jókat).

A csapatokról:

PESE - a járvány egyetlen igazi vesztese a Ligában. A pécsi egyetemisták egyelőre egyetlen mérkőzést sem játszhattak. Reményeink szerint tömbösítve sikerül majd szeptemberben valamennyi meccsüket pótolni - s bízunk benne, hogy a lemorzsolódás Őket sem sújtja addig.

RAAB - csapatszinten nem okoztak meglepetést. Amint várható volt, a fiatal fiúk idén még nem tudják kompenzálni a lemaradásukat. A csapat játéka a lányokra épül, aminek azonban nagyon fontos pozitívuma, hogy ezek a lányok sokkal többet tudnak így fejlődni idén, mintha az Up&Fly sokadik cseréiként kapnának csak perceket. Bajnok Emese, Varga Vivien és Carrera Laura is korosztályos válogatott szintű teljesítményt mutatott több alkalommal is. Összességében már féltávnál elmondhatjuk, hogy jó döntés volt Luka Vilmos részéről, hogy két csapatot indított a Ligában.

ANTT - kellemes meglepetést okozott a szigetszentmiklósi szekció. Bár a csapat célja a testnevelők taktikai képzése a mérkőzések során, a kezdetben kényszerűségből "behívott" Sportsziget SE fiataljai meccsről-meccsre fejlődnek. Laszák Zoli (és Harsányi Jonatán) munkája nagyon értékes. 3-4 lány is olyan képességeket csillantott már meg, melyek alapján akár az U17-es válogatott keretbe kerülésük is felmerül! Bízunk benne, hogy jövőre a Sportsziget SE saját csapattal indul a Ligában. Az ANTT pedig inkább a mendei fiatalokat építi majd be.

Riverside - számomra a szezon eddigi meglepetése a csapat. Az U17-es lányok egyénileg is nagyon megbízhatókká váltak nagypályán, nagy nyomás alatt sem izgulnak már sokat. A fiúk dobástechnikája pedig elképesztő. Jól sikerült Hamar László csapatfelosztása, nagy összhang látható a teljes kereten, igazi közösséggé formálódtak a "kicsi Hősök". Klement Fecót teljesítménye a saját - nagyon erős - korosztályából is kiemeli - 2021-ben reszkethetnek az EB ellenfelek, ha szembekerülnek Vele.

Heroes - csúcsrajáratott csapat, mentális kihívásokkal. Az egyéni képességek tekintetében már az idei évben a legerősebb alakulat! Ez meglepő számomra, 2-3 év múlvára tippeltem volna, hogy felülkerekednek a mezőnyön ebben a tekintetben. Nagyon homogén, fizikális csapattá váltak, van arculata a játékuknak. Hamar Laci nagyszerű munkát végez Velük, és be kell látni, hogy bevált az a professzionális hozzáállás, melynek értelmében több játékost engedtek eligazolni is. Véleményem szerint jól mérte fel a BPHSE vezetése a lehetőségeit, a körülmények Nekik nem tennék lehetővé egy széles alapú piramis építését (ld. Győr), inkább szűkebb kerettel dolgozik az edző, de nagyobb hangsúly van a szelektáláson. Az idei évben még a homogenitás lehet a gyengéjük. Ha egy-két embernek adott meccsen nem jön a jó teljesítmény, akkor a többiekre is ádragad a feszültség. Ezáltal képesek kimagasló teljesítményre (15:0-s, 15:3-as meccsek), de nagy zuhanásokra is (7:15-ös vereség Vámosszabadiban). Szinte minden játékosuk fejlődött egyénileg tavalyhoz képest, a 2019-es kerettagok mellé idén Takács Bence és Szegedi Blanka is felnőtt. S lehet, hogy ez csak a kezdet. A Hősök akár még idén keresztülhúzhatják az OUT veretlen címvédési álmait, de ha a rutin mellé jön majd a higgadtság, akkor a jövőben biztosan a mindenkori aranyesélyesek között kell említeni Őket. 

Up&Fly - egyénileg sikerült tovább fejlődnie sok játékosnak, de csapatként továbbra sem érték el a maximumukat. A (Heroes-szal szemben) játékosok közti korkülönbség, és a heterogén egyéni készségek okozta feszültségeket nagyon nehéz hónapok alatt kezelni. Úgy látom, hogy Luka Vilmos hosszú távra tervez - helyesen. Nem szabad egy idei jobb helyezés érdekében feláldozni azokat a játékosokat, akik talán kevésbé látványosan, de annál motiváltabban teszik hozzá a magukét az egyesület munkájához. Az Up&Fly-ból Győrben egy valódi mammut egyesületet lehet és kell létrehozni, 80-100 játékossal, és több egymásra épülő csapattal. Ehhez egyidőben kell kinevelnie Vilmosnak a saját segédedzőit, és húzó játékosait úgy, hogy Mindenki a saját helyére kerüljön ebben a kirakósban. Óriási feladat, de ha egy irányba húznak a Győriek, akkor 2-4 éven belül az egész kontinens egyik fő fellegvárává válik a vízek városa. Ennek a munkának valószínüleg egy törvényszerű "mellékterméke" lesz az idei ezüst- vagy bronzérem. A Panka-Julcsi-Melcsi-Máté quartett még tavaly óta is fejlődött, de ami örömtelibb, hogy Csepi Niki és Brányi Péter is többet mutat a pályán mint vártuk! Szurkolunk az Up&Flynak, hogy megértsék a távlati lehetőségeiket, és ne azonnal akarjanak olyan sikert, ami felesleges áldozatokkal jár.

OUT - a legkevesebb meglepetést a "címvédők" okozták eddig. A szezon előtt attól féltettem Paksai Marci csapatát, hogy nem tudja időben elkezdeni a saját utánpótlását kinevelni. Vagy nem látják be ennek időszerűségét. A járvány miatt nem derülhetett ki, hogy valós-e a félelmem, hiszen az otthoni testnevelés okán lehetetlen iskolai csapatot tudatosan bevonni az egyesület építésébe. Ennek megfelelően a játékuk is elég sematikus maradt, ugyanarra a 4-5 emberre épül a támadás, mint tavaly. Most kevesebb esélyt látok a vereség nélküli címvédésükre, mint februárban. Az OUT evolúciója meglátásom szerint az új tanévben fog eldőlni. Ha sikerül (legalább egy) általános iskolára ráépíteni az egyesület utánpótlását, akkor szép jövőjük lehet. Ha nem, akkor pár évig még megélnek a rutinjukból, de sem egyénileg, sem csapatszinten nem tudnak sokat fejlődni. Paksai Luca idei eddigi teljesítménye kiemelendő - felnőtt kerettagsága biztosabb mint tavaly.

A második "félidőre" könnyebb jósolgatni, mint év elején gondoltuk volna, hiszen a járvány miatt felsűrűsödött a program, így a csapatoknak kevesebb idő jut a visszavágókra felkészülni. Az OUT a vártnál szorosabb meccseken, de meglátásom szerint megvédi a címét. Az ezüstéremért a korábbiaknak megfelelően éles kűzdelem várható - nem kizárt, hogy a pontkülönbségeken fog csak múlni az ezüst sorsa. De mindenképpen megerősíteném, hogy mind az Up&Fly, mind a Heroes közelebb került játékban az OUT-hoz, mint ahogyan azt magam is gondoltam az év elején, s ez a jövőre nézve bíztató a válogatott (és a Liga izgalmak) szempontjából. A 4. helyre a Riverside immár a legesélyesebb, saját kezükben a sorsuk - ha nem izgulják túl az ANTT elleni visszavágót, akkor mindenképpen Ők lesznek a szezon "meglepetéscsapata"! Bár a PESE-t értelemszerűen még nem láthattuk, a tavalyi emlékek alapján a RAAB ellen jósolnánk Nekik győzelmi esélyeket. Ha ez maximum egyszer sikerül, akkor a győriek lehetnek a 6-ok, ha kétszer, akkor a PESE érhet fel a pontszerző helyre.

 

A felnőtt válogatott ideji keretének augusztus 29-30-i hétvégén tartunk összetartást. 29-én egy szűkebb körben (18fő), 30-án kibővítve. A behívók egyben egy szubjektív visszajelzést is jelentenek a játékosok és edzőik számára arról, hogy per pillanat hogyan látom az egyéni teljesítményeket. Ha a tavalyi legerősebb 18-cal kellene összevetni az ideit, akkor elmondhatom, hogy 4 helyen is változik a szűk keret! Ami ennél örömtelibb, hogy míg tavaly 24 játékost találtunk méltónak az EB szereplésre, idén az eddig látottak alapján már 28fős kerettel dolgozunk együtt (augusztus 30-án)."

 

 Megköszönve Erdősi Zoltán szövetségi kapitánynak az interjút, kívánunk Mindenkinek Jó Szelet!