Magyar Repülő Korong Szövetség

Hírek

Kapitányi értékelés félidőben

Rendkívüli időket élünk, így ezúttal rendkívüli interjúval készültünk a Well Travel Liga követőinek. A hazai Ultimate Nemzeti Bajnokság "nagyjából" a félidejéhez érkezett, ezen apropóból kérdeztük a felnőtt szövetségi kapitányt, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtött és milyen gondolatok foglalkoztatják a megtekintett mérkőzések után. ("Nagyjából", hiszen a járványhelyzet a Pécsi Egyetemet különösen súlyosan érintette, ezért a PESE szeptemberig egyetlen mérkőzését sem tudja lejátszani).

Az alábbi interjú rendkívül hosszú és részletes, ezért előre is elnézést és türelmet kérünk...

"A járványhelyzet különösen felértékeli a Ligát! Nyilván a szövetség elnöksége sem láthatta előre, hogy a nemzetközi sportélet hónapokra (évekre?) leállhat - mégis a tavaly megkezdett reform most hatványozottan fontossá vált, és ez a magyar ultimate-nek óriási lökést jelenthet a nemzetközi mezőnyben. Akár egész évtizednyi felzárkózási folyamatot tehetnek meg a hazai élsportolóink a legtöbb európai (és néhány Európán kívüli) Ultimate válogatottakhoz képest! Tudni kell ugyanis, hogy jelenleg Európában a magyar szövetség az egyetlen(!), amelyik a felnőtt bajnokságát valóban Liga rendszerben működteti. A jelenlegi vezetés 2019-ben hirdette meg először oda-vissza vágós rendszerben a bajnokságot, mely által a klubok nem 2-3 hétvégére kell, hogy koncentrálják az erőiket, de 8 hónapon keresztül folyamatosan edzésben kell tartani a keretet a minél jobb helyezés eléréséhez. Ráadásul idén már 7 csapat nevezett a Well Travel Ligába, ami 42db 100perces mérkőzést jelent, és mind a 7 csapattól azt követeli meg, hogy a TAÓ-s csapatsportokhoz hasonlóan egész évben kondicionálják játékosaikat. Ez a rendszer természetesen azzal jár, hogy az egyes kluboknak szigorú átigazolási szabályokat kell betartaniuk. Illetve remélt cél volt, hogy az ad-hoc jellegű külföldi kupaversenyekre utazgatások helyett a hazai klubvezetők a Magyar Bajnoki címet helyezik a főprofiljukba. Az idei "járványév" egy csattanós választ ("pofont") adott a kételkedőknek, hiszen idén gyakorlatilag a nemzetközi kupák 99%-át elsöpörték a Covid-intézkedések. Európa szerte az idei év legfőbb problémája, hogy a legnívosabb felnőtt csapatoktól elkezdve szinte az összes utánpótlás csapatig elvesztette a motivációját a szabadidőjellegű "frizbitársadalom". Az eddig oly' népszerű Fesztiválversenyek híján olyan elit Ultimate nemzetek is, mint az írek, belgák, hollandok, csehek stb. azzal szembesültek, hogy nincs 2020-ban versenyük, amire készülhetnének, edzhetnének (sőt a 2021-es szezon is egyre kérdésesebb). Így pedig éppen a fiatal, utánpótlás korú játékosok, és a szakmán kívüli edzők morzsolódnak le. Ezzel szemben idehaza gyakorlatilag nem beszélhetünk lemorzsolódásról, hiszen a Liga dübörög, így a fiatalok nem azzal vannak elfoglalva, hogy elmaradt az U20-as VB, hanem kőkeményen edzenek, mivel hétről-hétre tétmérkőzést játszhatnak.

Tehát önmagában a Well Travel Liga megléte - és zökkenőmentesnek tűnő újraindítása - óriási siker európai kitekintésben!

Szövetségi kapitányként természetesen kellemetlen volt tudomásul venni, hogy az idei évre tervezett VB debütálás elmarad, sőt a Világszövetség döntéseinek objektív értékelését követően az esetleges 2021-es rendezés esetén sem küldünk felnőtt válogatottat. (Mivel 2021-ben U20 és U17 EB is lesz - ha a járvány engedi, a szövetség ezekre küld érmes reményekkel válogatottat, a felnőttekre nem költ.) Ugyanakkor a mindenkori felnőtt válogatott 2016 óta nem egy-egy projektre összeverbuvált csapat, hanem egy folyamatos intézmény. Mégha ugyan nagy valószínűséggel a 2023-es Európa-bajnokság lesz a következő eredménycentrikus versenye a nagyoknak, a mindenkori keret fenntartása, közös edzései, fluktuációja minden szakvezető, edző és játékos számára egy igazodási pont, és szakmai visszajelzés, hogy a szövetségi kapitány szemével, jól vagy kevésbé jól teljesít. Éppen ezért volt fontos számomra, hogy az idei szezonban az ANTT játékosaként a pályán ellenfélként is lássam a potenciális kerettagokat. S természetesen igyekszem minél több mérkőzésen nézőként is jelen lenni. Az idei szezonban a PESE kivételével már minden csapatot láttam a pálya széléről és a pályán is, s mind a csapatokról, mind az egyes játékosokról gyűjthettem értékes tapasztalatokat (, többnyire jókat).

A csapatokról:

PESE - a járvány egyetlen igazi vesztese a Ligában. A pécsi egyetemisták egyelőre egyetlen mérkőzést sem játszhattak. Reményeink szerint tömbösítve sikerül majd szeptemberben valamennyi meccsüket pótolni - s bízunk benne, hogy a lemorzsolódás Őket sem sújtja addig.

RAAB - csapatszinten nem okoztak meglepetést. Amint várható volt, a fiatal fiúk idén még nem tudják kompenzálni a lemaradásukat. A csapat játéka a lányokra épül, aminek azonban nagyon fontos pozitívuma, hogy ezek a lányok sokkal többet tudnak így fejlődni idén, mintha az Up&Fly sokadik cseréiként kapnának csak perceket. Bajnok Emese, Varga Vivien és Carrera Laura is korosztályos válogatott szintű teljesítményt mutatott több alkalommal is. Összességében már féltávnál elmondhatjuk, hogy jó döntés volt Luka Vilmos részéről, hogy két csapatot indított a Ligában.

ANTT - kellemes meglepetést okozott a szigetszentmiklósi szekció. Bár a csapat célja a testnevelők taktikai képzése a mérkőzések során, a kezdetben kényszerűségből "behívott" Sportsziget SE fiataljai meccsről-meccsre fejlődnek. Laszák Zoli (és Harsányi Jonatán) munkája nagyon értékes. 3-4 lány is olyan képességeket csillantott már meg, melyek alapján akár az U17-es válogatott keretbe kerülésük is felmerül! Bízunk benne, hogy jövőre a Sportsziget SE saját csapattal indul a Ligában. Az ANTT pedig inkább a mendei fiatalokat építi majd be.

Riverside - számomra a szezon eddigi meglepetése a csapat. Az U17-es lányok egyénileg is nagyon megbízhatókká váltak nagypályán, nagy nyomás alatt sem izgulnak már sokat. A fiúk dobástechnikája pedig elképesztő. Jól sikerült Hamar László csapatfelosztása, nagy összhang látható a teljes kereten, igazi közösséggé formálódtak a "kicsi Hősök". Klement Fecót teljesítménye a saját - nagyon erős - korosztályából is kiemeli - 2021-ben reszkethetnek az EB ellenfelek, ha szembekerülnek Vele.

Heroes - csúcsrajáratott csapat, mentális kihívásokkal. Az egyéni képességek tekintetében már az idei évben a legerősebb alakulat! Ez meglepő számomra, 2-3 év múlvára tippeltem volna, hogy felülkerekednek a mezőnyön ebben a tekintetben. Nagyon homogén, fizikális csapattá váltak, van arculata a játékuknak. Hamar Laci nagyszerű munkát végez Velük, és be kell látni, hogy bevált az a professzionális hozzáállás, melynek értelmében több játékost engedtek eligazolni is. Véleményem szerint jól mérte fel a BPHSE vezetése a lehetőségeit, a körülmények Nekik nem tennék lehetővé egy széles alapú piramis építését (ld. Győr), inkább szűkebb kerettel dolgozik az edző, de nagyobb hangsúly van a szelektáláson. Az idei évben még a homogenitás lehet a gyengéjük. Ha egy-két embernek adott meccsen nem jön a jó teljesítmény, akkor a többiekre is ádragad a feszültség. Ezáltal képesek kimagasló teljesítményre (15:0-s, 15:3-as meccsek), de nagy zuhanásokra is (7:15-ös vereség Vámosszabadiban). Szinte minden játékosuk fejlődött egyénileg tavalyhoz képest, a 2019-es kerettagok mellé idén Takács Bence és Szegedi Blanka is felnőtt. S lehet, hogy ez csak a kezdet. A Hősök akár még idén keresztülhúzhatják az OUT veretlen címvédési álmait, de ha a rutin mellé jön majd a higgadtság, akkor a jövőben biztosan a mindenkori aranyesélyesek között kell említeni Őket. 

Up&Fly - egyénileg sikerült tovább fejlődnie sok játékosnak, de csapatként továbbra sem érték el a maximumukat. A (Heroes-szal szemben) játékosok közti korkülönbség, és a heterogén egyéni készségek okozta feszültségeket nagyon nehéz hónapok alatt kezelni. Úgy látom, hogy Luka Vilmos hosszú távra tervez - helyesen. Nem szabad egy idei jobb helyezés érdekében feláldozni azokat a játékosokat, akik talán kevésbé látványosan, de annál motiváltabban teszik hozzá a magukét az egyesület munkájához. Az Up&Fly-ból Győrben egy valódi mammut egyesületet lehet és kell létrehozni, 80-100 játékossal, és több egymásra épülő csapattal. Ehhez egyidőben kell kinevelnie Vilmosnak a saját segédedzőit, és húzó játékosait úgy, hogy Mindenki a saját helyére kerüljön ebben a kirakósban. Óriási feladat, de ha egy irányba húznak a Győriek, akkor 2-4 éven belül az egész kontinens egyik fő fellegvárává válik a vízek városa. Ennek a munkának valószínüleg egy törvényszerű "mellékterméke" lesz az idei ezüst- vagy bronzérem. A Panka-Julcsi-Melcsi-Máté quartett még tavaly óta is fejlődött, de ami örömtelibb, hogy Csepi Niki és Brányi Péter is többet mutat a pályán mint vártuk! Szurkolunk az Up&Flynak, hogy megértsék a távlati lehetőségeiket, és ne azonnal akarjanak olyan sikert, ami felesleges áldozatokkal jár.

OUT - a legkevesebb meglepetést a "címvédők" okozták eddig. A szezon előtt attól féltettem Paksai Marci csapatát, hogy nem tudja időben elkezdeni a saját utánpótlását kinevelni. Vagy nem látják be ennek időszerűségét. A járvány miatt nem derülhetett ki, hogy valós-e a félelmem, hiszen az otthoni testnevelés okán lehetetlen iskolai csapatot tudatosan bevonni az egyesület építésébe. Ennek megfelelően a játékuk is elég sematikus maradt, ugyanarra a 4-5 emberre épül a támadás, mint tavaly. Most kevesebb esélyt látok a vereség nélküli címvédésükre, mint februárban. Az OUT evolúciója meglátásom szerint az új tanévben fog eldőlni. Ha sikerül (legalább egy) általános iskolára ráépíteni az egyesület utánpótlását, akkor szép jövőjük lehet. Ha nem, akkor pár évig még megélnek a rutinjukból, de sem egyénileg, sem csapatszinten nem tudnak sokat fejlődni. Paksai Luca idei eddigi teljesítménye kiemelendő - felnőtt kerettagsága biztosabb mint tavaly.

A második "félidőre" könnyebb jósolgatni, mint év elején gondoltuk volna, hiszen a járvány miatt felsűrűsödött a program, így a csapatoknak kevesebb idő jut a visszavágókra felkészülni. Az OUT a vártnál szorosabb meccseken, de meglátásom szerint megvédi a címét. Az ezüstéremért a korábbiaknak megfelelően éles kűzdelem várható - nem kizárt, hogy a pontkülönbségeken fog csak múlni az ezüst sorsa. De mindenképpen megerősíteném, hogy mind az Up&Fly, mind a Heroes közelebb került játékban az OUT-hoz, mint ahogyan azt magam is gondoltam az év elején, s ez a jövőre nézve bíztató a válogatott (és a Liga izgalmak) szempontjából. A 4. helyre a Riverside immár a legesélyesebb, saját kezükben a sorsuk - ha nem izgulják túl az ANTT elleni visszavágót, akkor mindenképpen Ők lesznek a szezon "meglepetéscsapata"! Bár a PESE-t értelemszerűen még nem láthattuk, a tavalyi emlékek alapján a RAAB ellen jósolnánk Nekik győzelmi esélyeket. Ha ez maximum egyszer sikerül, akkor a győriek lehetnek a 6-ok, ha kétszer, akkor a PESE érhet fel a pontszerző helyre.

 

A felnőtt válogatott ideji keretének augusztus 29-30-i hétvégén tartunk összetartást. 29-én egy szűkebb körben (18fő), 30-án kibővítve. A behívók egyben egy szubjektív visszajelzést is jelentenek a játékosok és edzőik számára arról, hogy per pillanat hogyan látom az egyéni teljesítményeket. Ha a tavalyi legerősebb 18-cal kellene összevetni az ideit, akkor elmondhatom, hogy 4 helyen is változik a szűk keret! Ami ennél örömtelibb, hogy míg tavaly 24 játékost találtunk méltónak az EB szereplésre, idén az eddig látottak alapján már 28fős kerettel dolgozunk együtt (augusztus 30-án)."

 

 Megköszönve Erdősi Zoltán szövetségi kapitánynak az interjút, kívánunk Mindenkinek Jó Szelet!

 

2020. újratervezve

A koronavírus-járvány nem kímélte a hazai sport (és frizbi) életet.

Március-június időszak szövetségünk vezetésének rengeteg munkát adott, hiszen nemcsak a hazai szezont kellett át- ill. újratervezni, de a nemzetközi szerepléseinket is. 

Igyekeztünk ezt a válsághelyzetet arra is felhasználni, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki nem csak az idei, de a 2021. évre tekintettel is.

Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a - kényszerű és kreatív - változásokat, melyek széles körben érintik a magyar repülő korong élet szereplőit.

Well Travel Liga:

a 7 csapatos NBI teljes egészsében lebonyolításra kerül! Mind a 42 mérkőzést lejátszák a klubok. Július 4-től kezdődően az eredeti sorsolás szerint. A korábban elmaradt mérkőzéseket augusztus végéig pótolják az ellenfelek.

Junior Nemzeti Bajnokság:

az eredetileg 4 fordulósra tervezett sorozatból a 3. és 4. forduló kerül lebonyolításra, és a két forduló eredményei alapján hirdetünk végeredményt.

MEFOB:

a tavaszra tervezett egyetemi bajnokság szeptember 30-án kerül megrendezésre.

Illetve idén első ízben Strand Ultimate MEFOB-ra is sor kerül, méghozzá augusztus végén az EFOTT fesztiválon!

Iskolai versenyek:

az idei Diákolimpia sajnos törlésre került, pótlás lehetősége nélkül. A diákokat kárpótlandó két iskolai versenyt is szervez szövetségünk. Az elsőre június 10-én került sor, a másodikat őszre tervezzük.

Válogatott szereplések 2020-2021:

a felnőtt világbajnokság és az U20-as VB is törlésre került az idei naptárból. Az anyagiak átcsoportosításával így azt a döntést hozta elnökségünk, hogy a 2021. évi Junior Európa-bajnokságra (ismét) két csapatot nevezünk: U20-ban Mixed divízóban (hasonlatosan a 2019-es EB-hez), míg U17-ben jövőre nem női, hanem Mixed csapatot nevezünk. (Az európai szövetség ugyanis 2019-cel ellentétben '21-ben a fiatalabbaknál is meghirdeti a koedukált mezőny versenyét). Hamar László szövetségi edző 2020. augusztus 29-én az első nyílt válogatón kezdi meg az U17-es keret felkészítését. (Az U20-as csapat szövetségi edzőjét a nyár folyamán nevezi ki az elnökség.) A felnőtt válogatottnak 2021-ben előre láthatólag "csak" felkészülési versenye(i) lesz(nek).

Magyar Kupa:

az eredeti terveknek megfelelően október 10-én kerül megrendezésre. Valamennyi tervezett korosztályban és divízióban.

Multisport események:

(A járvány egyik pozitív hozadékaként!) Több sportági szakszövetséggel kezdtünk együttműködéseket (pl. Öttusa szövetség, Tollaslabda szövetség, Korfball szövetség), melyeknek célja olyan figyelemfelkeltő rendezvények szervezése, ahol nagyobb közönség és médianyilvánosság előtt mutatkozhatnak be sportágaink. Július 24-én Balatonfüreden kerül sor az első ilyen eseményre, a fővárosban szeptemberre tervezzük a "nagy dobást"!

Disc Golf:

a szeptember 25-26-re tervezett Közép-európai Kupa a járvány 2. hulláma miatt elmarad. Illetve nem marad el, hanem 2021. szeptemberére tolódott!

 

A továbbiakban az egyes eseményekről külön-külön is beszámolunk majd.

Illetve még a nyár folyamán készülünk egy átfogó interjúval a sportági Média témaköréből! 

Jó Szelet!

Július 4-én folytatódik a magyar repülő korong NBI

A Magyar Repülő Korong Szövetség elnöksége úgy döntött, hogy július 4-én folytatódhat a játék a Well Travel Liga Ultimate Frizbi Nemzeti Bajnokságban. A szezon márciusban szakadt meg a koronavírus-járvány miatt. Az ultimate frizbi sportágban nem őszi - tavaszi a szezon, hanem tavaszi - őszi, ezért a 2020-as bajnokság vége eleve október, ezért itt, nem akkora gond a 3 hónap szünet, mint azoknál a csapatsportoknál, amelyeknél szeptemberben már az új bajnokságnak kell kezdődnie.

Az elmaradt mérkőzéseket augusztus végéig kell pótolniuk a csapatoknak. Az MRKSZ a bajnokság újraindítását megelőzően kikérte az EMMI Sportért Felelős Államtitkárság álláspontját a megfelelő védekezésről. Mivel a játékvezető nélkül játszott ultimate frizbi csapatverseny non-kontakt sportág, emiatt a meccsek alatt minimális a fertőzésveszély. Azonban az eszközhasználat – frizbi – miatt minden helyszínen biztosítva lesz kézfertőtlenítő, amit a versenyzők bármikor igénybe vehetnek, saját döntésük alapján.

2020 egyébként a nagy kihívások éve a sportág számára. A tavaly bevált kezdeményezéseket folytatjuk, sőt kiszélesítettük. 2020-ban már 7 egyesület nevezett az NB I-be. A junior bajnokságot is kibővítettük, idén már 4 fordulóban mérik össze tudásukat a fiatalok, egészen U11-től. Cél, hogy 2020-ban megduplázzuk a versenyengedéllyel rendelkező sportolók számát. Ez az év az építkezés éve minden korosztályban.

Újraindult a frizbiélet a járvány után

Június 10-én került megrendezésre az első MRKSZ verseny a koronavírus okozta járványintézkedéseket követően.

Jelképesnek is tekinthetjük, hogy egy ingyenes iskolai versennyel indítottuk újra a hazai Ultimate életet.

A Diákolimpia felső utasításra történt törlését követően mindenképpen szerettünk volna lehetőséget kínálni az általános és középiskolásoknak, hogy még a tanév vége előtt alkalmuk legyen versenyezni. Az Iskolás Ultimate Kupa kiírására végül 11 iskolai csapat nevezett 4 divízióban - és 3 versenyen kívüli egyesületi csapat csatlakozott hozzájuk.

Ezúttal - talán? - nem is az eredmények voltak fontosak, hanem hogy a több hónapos "bezártság" után végre mozoghattak és játszhattak egy jót a fiatalok. Ezzel együtt néhány igen izgalmas és színvonalas mérkőzést is láthattak a szülők és csapatkísérők.

Nem utolsó sorban Hamar László szövetségi edző kellemes gondjait is növelték jónéhányan, hiszen a jövő évi U17-es Európa-bajnokságra augusztusban kezdi meg felkészülését Mixed válogatottunk - és bizony az IUK-n sok ügyes lány és fiú "jelentkezett be" a keretbe, akik közül biztosan nehéz lesz kiválasztani a végleges csapatot.

Kellemes nyári szünetet kíváunk a diákoknak, az egyesületi versenyzőknek pedig most indul az igazi főszezon. A soha nem látott sűrűségű versenynaptárunkról hamarosan külön cikkel jelentkezünk.

Jó Szelet!

Iskolás Ultimate Kupa eredmények. Budapest, Goldball Sporttelep, 2020. 06.10.

 

 

Válogatottakkal kapcsolatos elnökségi döntések 2020

Az előzetes terveknek megfelelően január végén több elnökségi döntés is született az Ultimate válogatottakkal kapcsolatosan. A várakozáson felüli színvonalt hozó győri New Year Cup teremverseny (melynek megszervezéséhez ezúton is gratulálunk!) remek alkalmat adott a felnőtt Világbajnokságra készülő nemzeti csapat bő keretének véglegesítésére. A helyszínen zajló kibővített elnökségi ülésen (Paksai Márton főtitkár és Erdősi Zsigmond voltak jelen a három elnökségi tag mellett) két további döntés született.

U20 női válogatott, 2020:

Paksai Márton, az U20 női válogatotthoz kinevezett szövetségi edző 25 fős bő keretre tett javaslatot, melyet az elnökség jóváhagyott. Így a július 18-25. között Malmöben megrendezésre kerülő Junior VB-re felkészülő csapatba negyedszáz lányt hívhat meg a 2001-2005 között születettek közül. A korábban kihirdetett döntésnek megfelelően a május végi szűkítésnél 14 lány marad az utazó keretben. A 25 fős névsort napokon belül közli a szövetségi edző.

U17 mixed válogatott, 2021:

Örömteli hírt kaptunk év elején az európai szövetségtől, miszerint a 2021. évi U17-es Európa-bajnokságon első alkalommal meghirdetik a Mixed mezőny küzdelmeit is. Mivel szövetségünk kiemelten kezeli a vegyes divíziót, nem is volt kérdés, hogy a jövő évi kontinensviadalra Mixedben fogjuk nevezni legjobbjainkat. Győrben döntés született Hamar László szövetségi edző kinevezéséről. Aki így másfél éves felkészülést kezdhet meg a 2005-ben és később született fiatal lányokkal és fiúkkal. Ugyan írásba nem került, de kijelenthetjük, hogy az éremszerzés immár elvárás ezzel a generációval és a szövetségi edzővel szemben!

Felnőtt VB bő keret, 2020:

Sporttöténelmet írunk az idén! Első alkalommal vesz részt felnőtt válogatottunk Ultimate Világbajnokságon. A négyévente megrendezésre kerülő világverseny a sportolók számát tekintve a világ (egyik?) legnagyobb sportági eseménye, közel 3000 Ultimate játékos részvételével. Ennél nagyobb sportversenyt csak a multisport események (Olimpia, Világjátékok, Universiade stb.) jelentenek. További jelentőséget kölcsönöz a projektnek, hogy a "nem olimpiai sportok olimpiájának" nevezett Világjátékokra kizárólag a VB-n lehet kvalifikálni. Idén még azért nem ez a célkitűzés. Továbbra is a rutinszerzés a fő feladat a fiatal keret számára. Az elnökség elfogadta Erdősi Zoltán szövetségi kapitány javaslatát a 28 fős bő keretre, melyben 16 lány és 12 fiú kapott helyet. A bő keret átlagéletkora mindössze 19,3 év, vagyis továbbra is tartjuk azt a stratégiát, hogy a 2028. évi VB-re (vagy Olimpiára?!) kell beérnie a csapatnak, amikor is már a pontszerző helyek megszerzése lehet a cél. A 2020. július 11-18. között a hollandiai Leeuwardenben megrendezésre kerülő VB-re május végén szűkíti 17 fősre az utazó keretett a szövetségi kapitány, addig az alábbiak bizonyíthatnak a csapatba kerülésért:

Kollár-Nagy Melinda, Pasztendorf Anna, Halász Júlia, Bajnok Emese, Varga Vivien, Csepi Niki, Szabó Zsófia (Up&Fly FSE), Csanády Boglárka, Paksai Luca Sára, Förster Niki, Hartai Gréta, Simon Kata (Óbudai RKSE), Takács Luca, Szegedi Blanka (BPHSE), Molnár Melitta (Sportsziget SE), Barna Zsófia (MUFA RKSE);

Paksai Márton, Harsányi Jonatán, Szabó Gábor, Zsubori Barnabás, Jászay Krisztián, Szalóky Ádám, Cséka Botond (Óbudai RKSE), Csillag Ábel, Mireider András, Takács Bence (BPHSE), Éhn Márk, Pasztendorf Máté (Up&Fly FSE).

 

Kívánunk ezúton is a válogatottaknak JÓ SZELET!

Rendhagyó módon, teremben volt az utolsó lehetőség bizonyítani a felnőtt válogatott bő keretbe kerülésért. Az utolsó pillanatban is volt változás - akadt, aki a New Year Cup-on verekedte be Magát a 28-ba!

Az építkezés éve - minden korosztályban!

Cikkünk apropója, hogy január 15-én zárult az első "egyetemi roadshow", mely során a hazai egyetemeken oktató testnevelők végezhették el az Ultimate oktatásmódszertanáról szóló képzésünket. Talán már köztudott, hogy 2012-ben a Testnevelési Egyetemen kezdték meg testnevelő szakembereink az Ultimate frizbi oktatását felsőoktatási intézmény testnevelés órai keretei között. Azóta rendszeres tantárgyként jelent meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen is a sportág. 2019 őszétől a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség közreműködésével megcéloztunk újabb egyetemeket, főiskolákat; pontosabban azok Testnevelőit, hogy a helyi tantervekbe felkészülten iktathassák be a repülő korong csapatsportot. Az elmúlt négy hónapban közel félszáz egyetemi testnevelő végezte el a képzést a Közszolgálati Egyetem, az ELTE, a Szombathelyi Egyetem, a BME, a Semmelweis és legutóbb a Kaposvári Egyetem képviseletében. Így tehát öt újabb felsőoktatási intézményen ismerkedhetnek meg a hallgatók a sportággal megfelelő szakmai keretek között. A projekt kapcsán a szövetség elnöke elmondta, hogy kettős célt tűztek ki: egyfelől a hazai sportdiplomácia és sportpolitika számára igen fontos mérőszámot jelentő felsőoktatási sportági jelenlét növelése a cél; másfelől a sportág széles körű társadalmi ismertségének elérésében fontos szerep jut az egyetemi sportoknak - márcsak azért is, mert az Ultimate jó eséllyel az új évtizedben Universiade sportággá válhat!

"Az eddigi 3 állandó egyetemi jelenlétet most 5 intézménnyel növelhetjük - nem beszélve azokról az örömteli un alulról jövő kezdeményezésekről, ahol nem a helyi testnevelők, hanem a hallgatók építik ki az egyetem sportági életét, mint például Debrecenben vagy Pécsett. Mindehhez persze fontos az utánkövetés, és a már elért testnevelők motiválása az egyetemi versenyek szervezésére és részvételre. Ezt elősegítendő idén a már hagyományosnak mondható Ultimate MEFOB mellett megrendezzük a Strand Ultimate MEFOB-ot és az oktatói Ultimate MEFOB-ot is, ahol nem a hallgatók, hanem az egyetemi tanárok mérik össze tudásukat." - mondta el Erdősi Zoltán.

Felmerül egy harmadik potenciális cél is, mégpedig a hazai felnőtt élmezőny bővítése, merítési lehetőségének növelése is. Ezen a téren azonban a szövetség vezetése másként gondolkodik. "Eredendően az Ultimate valóban egyetemi sportág volt. S mind az angol-szász országokban, mind Európa nagy részén a mai napig a legfontosabb merítési bázis az egyetem. A magyar modell - ha szabad így fogalmazni - ettől eltér. Amellett, hogy igyekszünk a sportági jelenlétet növelni a felsőoktatásban, a hazai versenysport eredménycentrikus alapját mi a minél fiatalabb kori kiválasztásban látjuk. Nem véletlen az sem, hogy a jelenlegi felnőtt! válogatott keretnek már mintegy feléről elmondhatjuk, hogy általános iskolában kezdték el a sportágat, tanórai keretek között, a testnevelőjük ösztönzésére. És egyre nehezebben tud bekerülni valaki úgy a nemzeti csapatba, hogy fiatal felnőttként (akár más sportágból váltva) kezd el frizbizni. Éppen ezért szintén az idei esztendő egyik fontos projektje, hogy az alsó tagozatos korosztálynak (6-11évesek) is meghirdetjük az ingyenes szövetségi versenyeket. És talán nem lövök le poént, ha elmondom, hogy nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy kifejezetten az alsó tagozatos tanítóknak és az óvodapedagógusoknak tudjuk szervezett keretek között átadni a sportág alapjait. A jövő sportági elitversenyzőit szeretnénk már az óvodában, ill. iskolakezdéskor elérni. Összegezve elmondhatom, hogy a 2019. évi mérhető sikerek után a 2020-as esztendő inkább az építkezés éve lesz. Az óvodáktól az egyetemekig minél több pedagógust célzunk meg továbbképzéseinkkel." - folytatta a gondolatmenetet Erdősi.

A grandiózus tervekhez mi mást is kívánhatnánk a szövetség szakembereinek és a frizbi sportok hazai szerelmeseinek, mint...

...Jó Szelet!

 

A Kaposvári Egyetemen továbbképződtek a testnevelők. Felkészülnek a tanító(nő)k és óvó(nő)k!

Évzárás és tervezés

Az óévet december 28-án búcsúztatta szövetségünk egy ünnepélyes díjátadóval egybekötött közgyűlésen, s egyben a 2020. évi terveket is felvázolta az elnökség.

Rendkívül sikeres esztendőt zártunk 2019-ben, melyből a szövetség elnöke öt eredményt ragadott ki beszámolójában. A hazai ernyőszervezetek általi elismerést is kiváltó felnőtt EB rendezés és a World Urban Games multisport világversenyen való közreműködés; a MOB Fair-Play trófea; és az U20mixed valamint U17lány válogatott EB szereplése (előbbi 4. utóbbi 2. helyezést ért el) mellett a Nemzeti Bajnokság megszervezése volt az a mérföldkő, mely a jövőre nézve új szintre emelte a hazai repülő korong sport presztízsét.

Az Ultimate NB I immár piaci marketing értékké vált, amit az is mutat, hogy a 2020. évi szezont névadó szponzorként támogatja a Well Travel utazási iroda. Ráadásul a 2020. évi Well Travel Liga - Ultimate NB I versenysorozatra hét csapat adta le nevezését, s a résztvevők számának növekedése egyértelműen pozitív visszajelzés a tagság részéről.

"A hazai rendezésű világversenyek és a juniorok szenzációs EB szereplése egyértelműen ráirányította a figyelmet a sportágra és szövetségünkre. Részben ezt támasztja alá a MOB Fair-Play trófea, melynek elnyerése óriási megtiszteltetés számunkra. Az idei sikereket amolyan ugródeszkának tekintjük, szeretnénk még nagyobb hangsúlyt fektetni az utánpótlás nevelésre és a kiválasztási rendszerünkre. Ennek megfelelően alakítottuk át a junior nemzeti bajnoki rendszerünket, melyben jövőre már U18, U17, U15 és U13 korosztályban is versenyeztetjük az egyesületi csapatokat. Míg a felnőtt NB I, a Well Travel Liga egyrészt a sportág hazai "kirakat" sorozata lesz, másrészt a felnőtt és U20 Világbajnokságra készülő kerettagok legfontosabb felkészülési és válogatási terepe. Összegezve nagyon büszkék és elégedettek vagyunk a 2019-es évvel, de nem dőlünk hátra, az eddig elért eredményekre olyan felelősségként tekintünk, mely egy még sikeresebb 2020-as év alapját kell jelentse." - fogalmazott Erdősi Zoltán.

Az új tagok (Sportsziget - Szigetszentmiklós; Mendei LSE - Mende) köszöntését követően a Well Travel Liga nyilvános sorsolása is megtörtént, a 14 fordulós bajnokság menetrendjét a https://www.facebook.com/welltravelliga/ oldalon tekintheti meg a nagyérdemű. Az egész szezon során itt lesznek elérhetők a legfrissebb hírek, eredmények, statisztikák.

Minden kedves követőnknek sportolásban gazdag új évtizedet és Jó Szelet kívánunk!

Junior világbajnoki részvétel Szerencsejáték adományból!

A sokszorosan sikeres év végére egy nagyszerű hír érte el szövetségünket, melyet óriási örömmel továbbítunk olvasóink felé.

Történt ugyanis még augusztusban, hogy a junior EB-n várakozáson felül teljesítő U20mixed és U17lány csapatunk mérkőzéseit a helyszínen nézte meg a 2020. évi junior VB svéd főszervezője. S már a helyszínen, majd később elektronikus úton is jelezte szakvezetőinknek, hogy mindenképpen látni szeretne magyar válogatottat a Malmöben, jövő év július 18-25. között megrendezésre kerülő korosztályos világbajnokságon. (Ez a 2001-ben és később születetteket érinti.) Szándéka komolyságát jelzi, hogy a helyi magyar közösségben kisebb támogatást is kezdett gyűjteni, illetve szövetségünk haladékot kapott a nevezés véglegesítésére. Mivel éppen egy héttel korábban, 2020. július 11-18. között első alkalommal vesz részt felnőtt magyar válogatott Világbajnokságon (Hollandiában), ezért szövetségünk önerőből nem tudta vállalni a juniorok VB szereplésének finanszírozását is. Az idei esztendő sikerei (felnőtt EB szervezés, WUG társrendezés, junior EB 4. és 2. helyezések, MOB fair play díj) azonban reményteli alapot jelentettek egy támogatói kampány megindítására, melyben nagy szerepet játszottak az utánpótlás korú válogatottak szülei is - amiért nem lehetünk elég hálásak.

November végén ugyanis a kampány híre elért a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. vezetőihez is, akik úgy döntöttek, hogy adományukkal az U20 női válogatott VB részvételének teljes költségvetését finanszírozzák!

Ezzel az idei két EB után, jövőre két VB-n szerepel magyar nemzeti válogatott. S mivel ezúttal is várhatóak átfedések, vagyis bizonyosan lesznek olyan lányok, akik mind az U20, mind a felnőtt utazó keretben helyet kapnak, ezért a felkészülése is közös lesz a két csapatnak. A felnőtteknél Erdősi Zoltán marad a szövetségi kapitány, aki 28 fős bő keretét január végén ismerteti; míg a junioroknál a Csanády Boglárka, Paksai Márton kettős alkotta szövetségi edzői páros szintén január végéig tesz javaslatot a 21 fős bő keretre.

A végső válogatott csapatnévsorok május végén válnak hivatalossá; a felnőtteknél 17, a junior lányoknál 14 fő utazhat a VB-re.

A válogatókig kemény edzéseket kívánunk a fiataloknak, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft-nek ezúton is hálásan köszönjük a támogatást, akárcsak a szülőknek és sportolóknak, akik részt vettek a kampányban!

S természetesen minden "frizbis barát"-nak Jó Szelet!

 

MOB FAIR PLAY DÍJ!

A "Frizbi hazatért!"

A Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Bizottsága 2019-ben immár 52. alkalommal díjazta a magyar sportélet legkiemelkedőbb sportemberi teljesítményeit. Az eseti fair play cselekedetek mellett életműdíjakat és a sportszerűség intézményes népszerűsítését ismeri el a testület évről évre. A legrangosabb hazai fair play elismerés nimbuszát mi sem mutatja jobban, mint a Fair Play Bizottság összetétele: több olimpiai és világbajnok sportoló, sportvezetők, sportújságírók, a bizottság elnöke Dr. Kamuti Jenő! 

A 2018. évi díjazottak közé választotta a Bizottság a Magyar Repülő Korong Országos Sportági Szakszövetséget! A díj átadására 2019. november 21-én került sor a DUNA Arénában. A díjátadó gálán, melynek házigazdája olimpiai bajnok ökölvívónk, Kovács "Kokó" István volt, jelen volt többek között Kulcsár Krisztián MOB elnök is. Az idei évben 16 díjazott csatlakozott a MOB Fair Play díjasokhoz. (A teljesség igénye nélkül megemlítjük, hogy együtt találtattunk méltónak a díjra Göröcs János labdarúgó legendával, Köpf Károly sportvezetővel, vagy éppen Dr. Juhász Árpád műsorvezetővel.)

Szövetségünket Erdősi Zoltán elnök képviselte a rendezvényen, aki Dr. Mészáros Jánostól, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnökétől és Holló Viktóriától az NVESZ főkoordinátorától vette át a Diplomát és Emlékérmet. A laudálást szintén Holló Viktóriának köszönhetjük, aki a színpadon elmondta, hogy "a frizbi hazatért", hiszen a bíró nélküli sportcsaládnak és annak ernyőszervezetének nem is lehetne másutt az otthona, mint a MOB Fair Play díjasok társaságában.

A hála és a megtiszteltetés szavak mellett a felelősség az első, mely a díj kapcsán eszünkbe jut. Egy ekkora elismerésnek nem csak a múltban, de a jövőben is meg kell felelnünk. Egy lángnak tekintjük a MOB Fair Play díjat és a mögötte lévő eszmét. Lángnak, melyet őriznünk kell, és megosztanunk minél több sportbaráttal. Ennek megfelelően elnökségünk november 21-ét (a díj hivatalos átadásának napját) a "Magyar Repülő Korong Napjának" hirdette ki határozatában. S terveink szerint 2020. november 21-vel kezdődően minden esztendőben ezen a napon díjazzuk majd a repülő korong sportokért tevékenykedő sportembereket.  

1. Magyar Kupa több száz résztvevővel

Október 19-én első alkalommal hirdette meg szövetségünk a Magyar Kupa versenyt két sportágban.

Az Ultimate mellett a Freestyle legjobbjai (legbátrabbjai) mérhették össze tudásukat.

Minden várakozást felülmúlva, 28 csapat nevezett az U11, U13, U15, U17 és felnőtt korosztályban Ultimate sportágban,

valamint U18-ban páros, U15-ben egyéni verseny került lebonyolításra Freestyle-ban. A Budapest II. kerületi Pokorny Sporttelep-en több mint 250 sportoló vett részt a Magyar Kupán, melynek a szervezők az Egy Nap Korong elnevezést adták. Utólag kijelenthetjük, hogy telitalálatként, hiszen a gyönyörű napsütéses őszi szombaton minden a repülő korong körül forgott.

A korosztályos csapatoknál nagy örömünkre szolgált, hogy olyan iskolai csapatok is megmérették magukat (Városligeti, Szsztmiklósi József Attila, Biatorbágy, Szob) melyek éppen most kacérkodnak az egyesület-alapítással és az MRKSZ tagsággal. S fel is vették a versenyt a "rutinos" csapatokkal (Glaviators, Hegedűs, Fodros, Heroes, Up&Fly).

A Freestye verseny meghirdetése önmagában egy nagy ugrás, hiszen korábban hazánkban utánpótlás szinten ilyen még nem volt. Stummer Julcsi és Katona Karina egyéniben mutatta be, hogy nem lehet túl korán kezdeni a sportágat. Míg Takács Luca és Csillag Ábel páros produkciója egy hosszú út első lépése is lehet, melynek végén a 2021-es WUG szereplés várhat Rájuk.

A felnőtt Kupa döntőt a női és a férfi divízióban is a győri Up&Fly vívta a fővárosi MUFA ellen. S mindkét meccs a papírformának megfelelően alakult. A fiúknál a jóval rutinosabb (és idősebb) MUFA magabiztosan nyert 14:3 arányban, míg a lányoknál döntő ponttal zárult a mérkőzés! A két lánycsapat színvonalas játékával óriási izgalmak is párosultak. Az első pontot a MUFA szerezte, ám a győri lányok gyorsan fordítottak, és szembeszeles ponttal elléptek 3:1-re. A meccs 90%-át végig is vezették, hol 1, hol 2 pont különbséggel. Ám a fővárosiak óriásit hajráztak, és 6:7-ról 9:7-re alakították a mérkőzés állását a hajrára. De az Up&Fly sem esett össze, és Luka Vilmos tanítványai 10:10-nél hátszéllel támadhattak a győzelemért. A zónában kétszer is ejtettek meccslabdát, így a Csanády Bogár vezényelte MUFA támadhatott a győzelemért, és el is jutottak a győri zónába. Ahol az utolsó passzt a győri Halász Julcsi vetődve védekezte le, így a felnőtt nélkül! felálló Rába-partiak ismét kaptak egy esélyt. S ezzel már éltek! Behúzták a 11. pontjukat, és ezzel Ők nyertek az első felnőtt női Magyar Kupát!

2019. október 19. Bp, Pokorny Sporttelep, Magyar Kupa

Ultimate

U11 mixed:

1. Szigetszentmiklós

2. Biatorbágy

3. BP Heroes

U13 mixed:

1. Heroes FD II.

2. Heroes FD I.

3. Szigetszentmiklós

4. Biatorbágy

5. Fodros

6. Hegedűs

7. (vk.) Városligeti

U15 mixed:

1. HFD nb1bt

2. Heroes FD

3. Glaviators

4. Városligeti

5. Szigetszentmiklós

6. Fodros

U17 Fiú:

1. Szob

U17 mixed:

1. Heroes FD

2. Up&Fly

3. MUFA

4. Szigetszentmiklós

5 (vk.) Szob

Felnőtt ffi:

1. MUFA

2. Up&Fly

Felnőtt női:

1. Up&Fly

2. MUFA

Freestyle

U15 egyéni:

1. Katona Karina és Stummer Julcsi megosztva!

U18 vegyes páros:

1. Takács Luca és Csillag Ábel

A gyerekek és szülők mellett külön köszönet a felkészítő testnevelő-edzőknek! Antalffy Ágnes, Kira Violetta, Ádám Krisztián, Bodnár Mihály, Brunovszky Dávid, Hamar László, Harsányi Jonatán, Kirmer Dániel, Laszák Zoltán, Luka Vilmos, Paksai Márton, Szalóky Ádám, KÖSZÖNJÜK!