• MOB Fair Play Díj 2019

Magyar Repülő Korong Szövetség

Hírek

Ultimate MEFOB, immár nagypályán!

Az idei év több területen is "lépésváltást" hoz a hazai repülő korong életbe.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a felnőtt bajnokság idén rájátszással zárul, míg az U15-ösök is 7:7 elleni bajnoki mérkőzéseket vívnak.

S mostanra hivatalossá vált, hogy a MEFOB is nagypályás, 7:7 elleni Mixed Ultimate versenyt jelent az idei évtől!

Az elmúlt években az egyetemisták versenye egyre népesebbé és színvonalasabbá vált, de ez csak az egyik oka a változtatásnak...

Talán már kevesen emlékeznek, hogy nyolc évvel ezelőtt még teremben játszották az egyetemek 5fős csapatai az első bajnokságot a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség égisze alatt. (Nem akármilyen körülmények között, az akkor frissen átadott Tüskecsarnokban a BME nyert.) Míg 2020-ban a járvány ellenére is közel 100 hallgató kergette a korongot a Semmelweis Egyetem füves pályáján, közel profi színvonalon. Ahonnan is a dobogós csapatok bármelyike (Corvinus, TE, DE volt a sorrend) nyugodtan nevezhetne egy Nyugat-európai kispályás mixed versenyre is.

Szövetségünk erre (is) reflektálandó úgy döntött, hogy 2021-ben már 7:7 elleni Mixed mérkőzésekkel írja ki a MEFOB versenyrendszerét. Ezzel egyszersmind egy hatalmas projekt első lépését is megtesszük. Szövetségünk ugyanis megkezdte az egyeztetéseket a 2024. évi Európai Egyetemi Játékok szervezőivel. A cél egyértelmű: a két évente megrendezésre kerülő multisport kontinensviadalra első alkalommal éppen hazánkban juttatnánk el az Ultimate sportágat!

Ezen nemes (sporttörténelmi) cél érdekében a hazai egyetemi sportági bázist mind méreteiben, mind színvonalában szeretnénk tovább erősíteni, s ehhez időszerű a nagypályás szabályok bevezetése a MEFOB-on.

További lépések ezen az úton, hogy a versenyt igyekszünk mostantól minden évben újabb helyszínre szervezni. Ennek megfelelően 2021-ben Győr, míg 2022-ben valószínűleg Debrecen ad otthont a nagypályás Mixed Ultimate MEFOB versenyeinek.

A távlati célt szem előtt tartva sikeres felkészülést kívánunk az egyetemi hallgatóknak az idei versenyre:

2021. június 10. Csütörtök. Győr, Széchenyi Egyetem:

Mixed Ultimate (nagypályás, 7:7) MEFOB!

AKI SZEGÉNY NE TANULJON TOVÁBB GYŐRBEN? Magánegyetemmé válhat a Széchenyi  István Egyetem - Boldogulj Győrben

 

Téli Terembajnokság: Végeredmények

A koronavírus harmadik hulláma miatt vezetőségünk úgy döntött, hogy a lejátszott 4 forduló alapján hirdet végeredményt.

A rendkívüli téli terembajnokság így is elérte célját. A járványrendelkezések miatt télen nehéz edzéskörülmények közé került csapatoknak a TTB során nyílt alkalmuk a motiváció megtartására, a lemorzsolódás megelőzésére. Bár a decemberre tervezett első és a márciusra tervezett utolsó forduló törlésre került - így is 5 felnőtt és 6 U15-ös csapat játszhatott négy alkalommal színvonalas mérkőzéseket. S mivel március 20-án már indulhat a Well Travel Liga, így nem kell sokat várni az újabb, immár nagypályás megmérettetésekre és izgalmakra.

A TTB felnőtt mezőnyét rendkívül domináns módon nyerte a BPHeroes SE, megelőzve a MUFA, a Riverside és az Up&Fly SE csapatait.

Az U15-ben szintén a Heroes uralta végig a sorozatot, itt az OUT és a Balassi fért fel mögéjük a dobogóra.

May be an image of 18 people, people standing and indoor

A kiskorúak ünnepélyes eredményhirdetésére május 8-án kerül sor az U15 Nemzeti Bajnokság első fordulóján!

A nagyoknak pedig jó egészséget és élvezetes WTL rajtot kívánunk március 20-ra!

No meg Jó Szelet!

Téli Terembajnokság 4. forduló

Tavaszi időjárás mellett, de még mindig teremben zajlik a versenyszezon.

Az U15-ös korcsoportban ezúttal már 6 csapat versenget. A Heroes ismét behúzta az első két helyet. Az OUT első csapata ismét dobogóra állt. Ellenben a Balassi immár két csapattal indult, s az első számú alakulata le is tudta győzni az OUT második sorát. Nagy izgalmak várhatók a nagypályás U15 bajnokságban. De ennél fontosabb, hogy még a járvány alatt is több mint félszáz gyerek űzi a korongot - nem is akármilyen színvonalú meccseken!

A felnőtteknél ezúttal a győriek távolmaradtak, és a MUFA is csak egy csapatot indított. Talán éppen ezért olyan presztízsmeccseket is láthatott volna a nagyérdemű - ha a járványügyi intézkedések nem zárnák ki a nézőket - amilyet idehaza csak ritkán.

A MUFA feltett szándéka volt, hogy legalább egyszer megveri a Heroest. S bizony most álltak ehhez a legközelebb. 4:4-es állásig teljesen meccsben voltak, úgy hogy szemmel láthatólag a Hősök is komolyan vették a derbit. Aztán Csillag Ábel összetörte a MUFA álmokat. A meccs félidejénél, egál állásnál, sokadik alkalommal tűnt úgy, hogy a MUFA védekezése gondot okoz Hamar Laci fiataljainak. Történt is, hogy egy keresztpassz elszállt Ábel feje felett, s a MUFA támadhat az 5:4-es vezetésért. Persze Csillag nem így gondolta, kiugrott a pályáról mintegy 2 méterre és visszahúzta a Greatest passzt, egyenesen Lőwy Pepa kezébe, a zónavonalra. Reméljük sikerült valakinek videóra venni! Ez a mozdulat mentálisan eldöntötte a mérkőzést, végül 12:6-ra a BPHSE megnyerte eddigi legszorosabb meccsét.

Ezt követően a Riverside készült hasonló elánnal a MUFA ellen. A cél itt is az volt, hogy egyszer legalább megverjék a nagy riválist. Első alkalommal a szezon során az edzőjük minden egyes pontot követően a pályán igazította el az 5 játékost. Óriási csata alakult ki: 2:0, 2:2, 4:2, 5:5, 6:5, 6:7, 8:7 is volt az eredményjelzőn a River szempontjból, majd 8:8-nál az universe pointtal a gödiek támadhattak a győzelemért. Rájuk nem minidg jellemző higgadtsággal el is jutottak a MUFA zónájába, ahol két támadójuk egymást zavarva ejtette el a meccskorongot. Az ellentámadást a MUFA nem hibázta el, Érsek Márk kezében landolt a győzelmet érő 9. pont. De ezzel a meccsel is mindkét fél, és minden szemtanú csak győztes lehetett.

TABELLA

1. Heroes 15pont

2. MUFA 11pont

3. Riverside 7pont

4. Up&Fly 3pont

TABELLA U15

1. Heroes 8pont

2. OUT 4pont 

3. Balassi 2pont

 

A TTB utolsó fordulójára március 14-én kerül sor!

 

Téli Terembajnokság 3. forduló

Február első vasárnapján a harmadik fordulót is lejátszották a terembajnokság csapatai.

A felnőtt mezőnyben megeleptés eredmény nem született, de a színvonal tovább nőtt.

Az Up&Fly játékán sokat javított a visszatérő Kollár-Nagy Melinda dobóteljesítménye - de a győriek továbbra is a nagy létszámú csapat forgatását és gyakorlását helyezték előtérbe.

A Riverside-nál egyértelműen figyelnek a lányok és a fiúk összhangjára a támadásoknál - ez már nem egy kétemberes csapat. Az ezüstderbin 10:9-re megszorongatták a MUFA-t.

A MUFA csapatában egyre nagyobb szerepet kapnak a győri egyetemisták már támadásban is, ezúttal a pontok többségét Ők szerezték a rutinrókákkal szemben. A Heroes ellen is 12percig partiban voltak.

A Heroes ezúttal sem mutatott hullámvölgyet, sőt a védekezésüket még komolyabban is vették mint az első két fordulóban.

Ha a következő két fordulóban is így fejlődnek a csapatok, akkor a nagypályás igencsak nehéz lesz az OUT-nak a veretlenség megőrzése...

A nap siker mégis az U15 versenye volt, végre a kicsik is egymásnak eshettek. Ráadásul a színvoalra itt sem lehetett panasz.

Bár a Heroes mindkét csapata felfelé kilógott, emelt fővel jöhettek le a pályáról az OUT-os és Balassis ellenfelek - hiszen ezt a Heroes U15-öt jó eséllyel egész Európában nem verné meg senki teremben jelenleg.

Az OUT is két csapattal kezdte meg a szezonját, s úgy tűnik nagy étvágya lesz a 12-13 éveseknek idén az U15-ös mezőnyben.

A Balassit Kovács Kriszta nagyon szépen felkészítette a versenyre, reméljük ez egy hosszú sikertörténet első lépése. Mivel a hatalmas játékoslétszám ellenére is egy csapatot indított még ezúttal a szakvezetés (pedagógiailag jó döntés, ha szabad megjegyezni), ez most az eredményesség rovására ment. Bár az egyik derbit így is 5:6 arányban vesztették csak el!

 

Két hét múlva folytatás!

TABELLA

1. Heroes 12pont

2. MUFA 9pont

3. Riverside 6pont

4. Up&Fly 3pont

TABELLA U15

1. Heroes 5pont

2. OUT 2pont 

3. Balassi 1pont

Well Travel Liga 2021

Idén már a harmadik szezon kezdődhet meg a Nemzeti Bajnokságban a felnőttek számára!

2019-ben öt egyesület nevezett, melyekből négy játszotta végig a bajnokságot. 2020-ban hét egyesület nevezett, melyekből hat játszotta le minden meccsét.

A PESE (Pécsi Egyetemisták) számára a lehető legrosszabb forgatókönyv valósult meg a koronavírus kapcsán. A teljes egyetemi sportélet leállt, így a Baranya megyeiek nem csak a tavalyi szezont, de a 2021-es Ligát is kénytelenek kihagyni. Szurkolunk Nekik a jövő évi visszatéréshez.

A tavalyi hat résztvevő mindegyike nevezett a WTL'21-be! S hetedikként csatlakozik a Sportsziget SE.

Bízunk benne, hogy idén mind a 42 mérközést sikerül lebonyolítani. Azonban az biztos, hogy a végső sorrendet ezt követően még nem fogjuk tudni. A szövetség vezetése ugyanis idén tovább növeli a hazai versenylehetőséget, és a nagy sikerű Ligakupa megtartása mellett a bajnokság 14 fordulóját egy alapszakasznak minősíti, melyet Rájátszás követ majd!

A Well Travel Liga szeptember végéig tart. Ezt követően az 5-7. helyezettek körmérkőzésen, míg az első 4 egy klasszikus FinalFour rájátszáson döntenek a végső bajnoki sorrendről.

Vagyis október 2-án a bajnokságban 4. helyen álló csapat számára is elérhető lesz a bajnoki cím. Míg az 5. helyen állónak is meg kell kűzdeni két ellenféllel a pozíciója megtartásáért.

Az esélylatolgatástól még eltekintünk (az átigazolási időszak után lesz igazán értelme jósolgatni), de annyi bizonyos, hogy 2021-ben még szeptemberben is lerághatja a körmeit a nagyérdemű. Illetve egész évben öldöklő kűzdelem fog folyni a négybe kerülésért - senki nem dőlhet hátra egy meccs erejéig sem!

A sorsolás lezajlott: érdemes a rangadókat bevésni a naptárakba! 

U15 Nemzeti bajnokság nagypályán

Az idei évben is több újítást vezet be szövetségünk a 2017-2028-as stratégia mentén.

Az utánpótlás továbbra is a legfontosabb szegmense tevékenységünknek, így ezen a téren számíthatnak az edzők, szülők, testnevelők és természetesen a gyerekek a legtöbb hagyományteremtő programra.

A leglátványosabb ezek közül az U15 NB I lesz, immár nagypályán!

2019-ben már sor került az U15 korosztály bajnoki sorozatára, akkor azonban még 5v5 kűzdelmek formájában. Tavaly ugyan a koronavírus járvány meghiúsította a kispályásra tervezett bajnoki sorozatot - örömteli módon azonban több egyesületben is olyan munka folyt a pandémia alatt, hogy immár 7v7 bajnoki sorozatra is nevezték korosztályos mixed csapatukat.

A járvány előtt bíztató növekedést mutatott Nyíregyháza, Pécs, Biatorbágy és a Zuglói Arany utánpótlás bázisa - ezekben a műhelyekben azonban a koronavírus kerékkötőnek bizonyult. Bízunk benne, hogy 2022-ben közülük több egyesület is csatlakozik majd a bajnoksághoz.

Ahhoz a bajnoksághoz, melyet idén nyolc utánpótlásbázist fenntartó intézet 4 nagypályás csapata játszik le 2021-ben.

A legegyértelműbb a Budapest Heroes SE és a gödi Riverside SE közös indulása volt. Hamar László és Takács György munkája számos sikert hozott 2020-ban is. Felnőtt játékos nélkül szereztek ezüstérmet a felnőtt bajnokságban, és a Magyar Kupa ffi divíziójában, valamint a Ligakupán. Emellett az összes utánpótlás versenyt megnyerték, amin csak elindultak. S talán nem árulunk el titkot, hogy a legnagyobb és egyben legkellemesebb problémájuk, hogy a megnövekedett érdeklődést és jelentkezést nem is bírják kielégíteni a heti 3-4 bérelt edzéshelyszínükön. A fogadóirodák a legalacsonyabb szorzót mindenképpen a Heroes után fizetnék az első nagypályás U15 bajnoki címért.

Ha bárki meg tudja szorongatni a Hősöket, akkor az az Up&Fly SE és a Sportsziget SE közös csapata lesz. Luka Vilmos "első generáció"-ja már a felnőtt bajnokság meghatározó csapata, és az U20-as és a felnőtt Mixed válogatott alapját képezik. Azonban Győrben is hosszú távú tervek vannak, így az U15-ös korosztályban is hasonló tehetségek vannak, mint a nagyoknál (aki látta tavaly a RAAB meccseit, az meg tudja ezt erősíteni). Az idegenbeli meccseken a győrieket Laszák Zoli fiataljai erősíthetik, akik közül többen már szintén megmutatták oroszlánkörmeiket a felnőtt bajnokságban (az ANTT vendégjátékosaiként) és a Ligakupán. A Szigetszentmiklósi stáb idén először nevezett a felnőtt bajnokságba, s nem akarnak két szék között a pad alá esni, ezért nem neveztek önállő csapattal U15-ben. Így azonban nagyon erős kombót alkothatnak az Up&Fly-osokkal, s jövőre ez kellő önbizalmat adhat az önálló induláshoz.

A felnőtt bajnok OUT gordiuszi csomót vágott át az utánpótlásnevelésben. Az Óbudaiak - szemben a Heroes-szal és az Up&Fly-jal - ugyanis nem utánpótlás egyesületként működtek. Főként (TF-es) egyetemistákra épül a WTL címvédő. Hosszú távon azonban számukra is elengedhetetlen az önálló utánpótlásépítés, melynek módját esetükben évekig nem láthatta a nagyérdemű. A tavalyi évben azonban sikerült tető alá hozni egy gyümölcsöző együttműködést a Hegedűs iskola diákjait edző Brunovszky Dáviddal. Ennek értelmében közösen tartanak edzést a legkisebbeknek. S míg a többszörös Diákolimpia és egyesületi bajnok Hegedűs iskolai csapatát az angyalföldi tesitanár/frizbiedző Dávid viszi, addig a legmotiváltabb U15-ösöket az OUT képezi és versenyezteti tovább. Információnk szerint idén 12-13 évesek alkotják még az U15 csapat gerincét az OUT-ban. De az ideji éremszerzésnél fontosabb, hogy az elmúlt évek egyik legerősebb iskolai bázisát sikerült becsatornázni egy méltó kooperációba.

Az első U15 NB I-nek lesz egy olyan csapata is, mely a felnőtt bajnokságban nem indul! Kovács Kriszta testnevelőtanár a XVIII. kerületi Balassiban évek óta komoly sportági edzőmunkát végez. A frissen érettségizett játékosai tavaly a Magyar Kupán már indultak is a ffi mezőnyben, míg idén közülük többen kaphatnak szerepet a MUFA felnőtt bajnoki csapatában. A 10-14 évesekkel ennél még komolyabb munka zajlik a Balassiban, ráadásul Kriszta mentortanárként az egész kerületet megcélozza toborzásaival. A Balassi U15-ös csapatát adminisztratív módon a MUFA nevezte, és talán néhány győri ifjonc is pályára lép majd egy-egy meccsen, de biztosak vagyunk benne, hogy az idei végeredménytől függetlenül nagyon komoly események előszele lesz a BalassiU15 nagypályás szereplése 2021-ben.

 

A lebonyolítást szövetségünk igazítja a pandémia okozta bizonytalanságokhoz. Ennek megfelelően a 4 nagypályás csapat négy hétvégén fog találkozni egymással, amikor is körmékőzéseket vívnak. Vagyis mindenkinek 12 mérkőzése lesz, 100x31méteren, egyenként min. 50perc terjedelemben. Meggyőződéssel állítjuk, hogy ebben a korosztályban ekkora terhelést egész Európában nem kapnak máshol a sportág legjobbjai. (Példaként említjük, hogy még az United Wolrd Games versenyen is az U15-ösök 5v5 ellen játszanak kispályán!)  

Mind a 4 fordulónak az egyik klub lesz a házigazdája, az alábbiak szerint:

1. forduló: 2021. május 8. Budapest (házigazda: Heroes)

2. forduló: 2021. július 10. Budapest (házigazda: Balassi-MUFA)

3. forduló: 2021. augusztus 22. Győr (házigazda: Up&Fly)

4. forduló: 2021. október 3. Budapest (házigazda: OUT).

 

Mit is kívánhatunk mást, mint a szurkolóknak látványos meccseket, a szülőknek, edzőknek pozitív élményeket, a játékosoknak pedig immár nagypályán...

... Jó Szelet!

   

 

Téli Terembajnokság 2. forduló

Az újév harmadik vasárnapján ismét összecsaptak mixed csapataink a terembajnokságban.

Az OUT és a Sportsziget továbbra is távolmarad a versenytől a pandémia okán, így ugyanaz a 6 brigád játszott körmeccseket, mint decemberben.

A színvonal talán emelkedett is, a játékosokon látszott, hogy kezdenek alkalmazkodni a kispáyás viszonyokhoz. Például a zónavédekezés elleni támadás minden alakulat részéről jobban ment...

A mezőny is összerázódott, kivéve a Heroes alakulatát!

Az első fordulóval ellentétben ezúttal minden csapat szerzett győzelmet, és öt mérkőzés is egy pontnyi különbséggel zárult.

A körbeverésekből a győri Up&Fly jött ki a legszerencsétlenebbül, így bár jobb játékot mutatva a decemberinél - de Kollár-Negy Melinda és Pasztendorf Máté távollétében továbbra is a fiatalok beépítésére koncentrálva - ismét 6. helyen végeztek.

A Heroes 15 és a Riverside nagyjából ugyanazt a játékot mutatta mint az óév végén. Azonban mindketten egy hellyel hátrébb végeztek a KMB elleni vereségeik miatt. Hamar Laci legénységének azonban két okból is nagy örömre volt okuk. Egyfelől még nagyobb létszámban tudtak játszani, mint Karácsony előtt. Másfelől egy TV-s bemutató meccsen egy ponttal le tudták győzni az Up&Fly/KMB junior csapatát.

 

A nap meglepetését a KMB szerezte! Az első fordulóval ellentétben ezúttal 1 ponttal le tudták győzni a Riverside és a HeroesU15 csapatát is, így a harmadik helyen végeztek. Ráadásul a második helyről is csak egy 8:7 arányú vereséggel maradtak le.

A MUFA idei nagypályás szezonjára nézve nagyon bíztató, hogy a KMB-s fiatalok egyre magabiztosabbak. Miközben a MUFA első számú csapata ismét behúzta a második helyet. Ugyan szorosabbak voltak a győzelmeik, és a győriektől egy ponttal ki is kaptak - ennél fontosabb számukra, hogy ezúttal sokkal több szerepet kaptak a győri egyetemisták a támadójátékban.

A Heroes jó eséllyel már a mésodik fordulóval lezárta az ötfordulós bajnokság aranyérmes kérdését. A Hősöknél nagyon jó döntésnek tűnik Lőwy Petra leigazolása, s a visszatérő Takács testvérek mellett egyre dominánsabb szerepet kapnak az eddig kevésbé sztárolt játékosaik is. Ugyan ez csak teremverseny, és még az év elején járunk, de nagy valószínűséggel nem lövünk mellé, ha kijelentjük, hogy a BPHSE idén a nagypályás bajnoki címre is esélyes lesz!

 

A terembajnokság sikere - bátran kijelenthetjük - immár országos hírű. Az M4Sport TV Jövünk! magazinja ugyanis helyszíni tudósítást készített. Weller Dorina (Up&Fly) és Klément Ferenc (Riverside) interjút is adott az utánptólás magazinnak. A műsor január 24-én vasárnap 9:00-kor kerül adásba, ezt követően a Mediaklikk.hu oldalon is visszanézhető.

A TTB pedig február 7-én folytatódik. Addig is Jó Szelet!

Téli Terembajnokság 2020/2021. 2. forduló végeredmény:

1. Heroes

2. MUFA

3. KMB (MUFA2)

4. Riverside

5. Heroes U15

6. Up&Fly

TABELLA

1. Heroes 8pont

2. MUFA 6pont

3. Riverside 4pont

4. Up&Fly 2pont

TABELLA U15

1. Heroes 2pont 

Személyes évértekelő helyett

A járványügyi korlátozások értelmében idén nem tudjuk közösen ünnepelni és értékelni a mögöttünk hagyott esztendőt. Ehelyett szövetségünk elnöke írásban foglalja össze, hogyan látja 2020-at a magyar repülő korong sport szemszögéből, és mit vár 2021-től:

"Sokaknak jár köszönet azért, hogy ez a rendkívüli év nem okozott válságot sem szövetségünknek, sem a hazai Ultimate sportágnak. Természetesen rengeteg improvizációt és újratervezést igényelt a hazai versenyrendszer és a szövetség idei évre tervezett egyéb tevékenységeinek működtetése - és nagyon hálásak vagyunk, hogy tagszervezeteink, szakembereink és a sportolók és családjaik megértették, és rugalmasan, támogatólag követték a (szaknyelven szólva:) "gyors irányváltásokat".

Három részre tudnám legegyszerűbben osztani a 2020-ra vonatkozó tevékenységünket. 1. azok a projektek, melyek elmaradtak, vagy áttolódnak a következő évekre. 2. azok a projektek, melyek a járvány ellenére is meg tudtak valósulni. 3. azok a projektek, melyek éppen a járványnak "köszönhetően" születtek meg.

1. Nyilván főként az érintett válogatottaknak a legfájóbb, hogy elmaradt a felnőtt és az U20-as VB is. Előbbit áttolta a világszövetség'21-re, de a megnövekedett költségek miatt, ezen már nem veszünk részt. Utóbbit el is törölte a WFDF. A felnőtteknél ez azért fájdalmas, mert első ízben vett volna részt VB-n magyar válogatott, így most erre (valószínűleg) 2024-ig várni kell. Az U20-as lányok pedig egy remélt jó eredménytől estek el. Azonban mindannyiuk számára vígasz lehet, hogy még a következő VB-n is potenciális esélyük lesz a keretbe kerülésre, hiszen a felnőtt keretünk legidősebb tagja (a csapatkaptiány), Paksai Márton is csak a 25. életévét töltötte be idén...

A stratégiai terveink szempontjából fájóbb, hogy az utánpótlás bajnokság és a testnevelőtanárok továbbképzése teljesen meghiúsult. Az idei évet az "építkezésre" szántuk volna, de erre sajnos semmi lehetőség nem maradt, mindössze "kármentés" folyt és a növekedés helyett a stagnálás vált a reális célkitűzéssé!

 

A stagnálást azonban sikerült „elérni”, ami mind a többi csapatsport hazai össezvetésében, mind az Ultimate nemzetközi összevetésében sikernek tekinthető.

Idehaza az E-sport és a Horgászat tudta növelni a Versenyengedélyek számát, a TAO-s és kiemelt sportágak jobb esetben stagnáltak, de a legtöbb olimpiai és szinte az összes nem olimpiai sportág jelentős visszesést mutat. Ehhez képest nálunk a tavalyi 802 versenyengedély után idén sikerült megtartani 602-t úgy, hogy idén sem Diákolimpiát nem rendezhettünk, sem multisport eseményen nem vettünk részt (, mint pl. tavaly a WUG-on) – márpedig tavaly ez a két esemény közel 300 versenyengedélyt eredményezett.

Az európai Ultimate helyzete ebből a szempontból még rosszabb, mint a hazai csapatsportoké. Európában ugyanis szinte mindenütt továbbra is az a trend, hogy nem a hazai bajnokságokra építkeznek, hanem a nemzetközi versenyekre. Az utánpótlás szempontjából ez sok országban most teljes generációkat vet vissza. A francia, olasz és lett bajnoki rendszerek mellett még Ausztriában van hasonló kezdeményezés, mint nálunk. Ezekben az országokban számítunk csak arra, hogy nem kell több évfolyamon is a nulláról kezdeniük versenytársainknak az utánpótlásépítést. A kontinens többségén azonban olyan szinten leállt a „frizbiélet”, hogy az is kérdéses, 2021-ben ki tudnak-e állítani U17-es válogatottat az Európa-bajnokságra.

Ehhez képest nálunk nem beszélhetünk lemorzsolódásról, hiszen a felnőtt NBI megvalósult. A 42mérkőzésre tervezett Ligából 30 meccset lejátszottak a csapatok. Emellett a Magyar Kupán, a június 10-i iskolás kupán és az októberi győri USGYI-n is versenyezni tudtak a fiataljaink.

Tulajdonképpen az év legnagyobb sikere az a Well Travel Liga lebonyolítása volt. Ennek eredményeit véleményem szerint a következő évek utánpótlás EB-in és VB-in láthatjuk majd, akár érmek formájában!

3. Távirati stílusban: Ligakupa, Terembajnokság, szakmai kapcsolatok építése, szakirodalom készítése.

A Ligakupa nagyon jól sikerült verseny volt, ahol két klub is tudott debütálni. A terembajnokságra szintén nem került volna sor normál esetben, így azonban a fiatalok versenyrutint szerezhettek, sőt már az első fordulóban volt újonc csapat is. A Generation Games ugyan 2021-re tolódott, de maga az előkészítés is azért kezdődhetett el, mert a járvány miatt több szövetségben is felszabadultak kapacitások. Számunkra kiemelten fontos, hogy két jelentős Olimpiai sportág közvetlen vezetésével kerültünk szoros (hatékony?!) kapcsolatba: a Tollaslabda és az Öttusa szövetség a jövőben mind szakmai, mind sportdiplomáciai téren fontos partnerünk lesz. A Nemzeti Versenysport Szövetség berkeiben egy multisport továbbképzés előkészítésében vettünk részt, mellyel 2021-ben az ország 60 Tankerületében közel 1000 testnevelőhöz jutunk majd el. S végül, de nem utolsó sorban maradt enegia egy hiánypótló munkára: hamarosan nyomdába kerül az Ultimate frizbi tankönyv, melyet a mindennapos testneveléshez igazodó ajánlásként kínálunk nemcsak a pedagógusoknak, de az iskolavezetőknek és a sportpolitikai döntéshozóknak is.

 

A fentieken túl néhány be nem sorolható, de annál fontosabb tény az idei évből: nagyon sajnáljuk, hogy a járvány megtört néhány bimbózó kezdeményezést. Így például a Pécsi egyesületnek nemcsak a bajnoki részvétele hiúsult meg, de úgy tűnik, újra kell építeniük a csapatot. Legalább ilyen sajnálatos, hogy míg Bodnár Mihály megyei kitüntetést vehetett át (többek között) a frizbis tevékenységéért Nyíregyházán, és éppen iskolaváltás révén esély nyílt, hogy a korábbi utánpótlás sikereket követően felnőtt csapat építésébe kezdjen, addig ez a projekt legalább is késni fog. Szintén szárba szökkenő kezdeményezések akadtak meg Zuglóban, Mendén és Dad településen. Mindannyiuknak azt kívánjuk, 2021-ben sikerüljön mindaz amit 2020-ra terveztek.

Örömteli hírek is vannak azért. Ezek közül kiemelendő, hogy a Világszövetség felfigyelt eddigi tevékenységünkre, ezért az európai repülő korong szövetség hat tagú elnökségébe bekerült (a francia elnök, és az olasz, svájci, német, máltai küldött mellett) Csanády Boglárka. Ez nagyon bíztató a jövőre nézve.

 

2021?

Egyelőre nem látunk semmit biztosan a jövő évből. Bár tervben van két utánpótlás EB, és az európai klub kuparendszer átalakítása – ezek mind-mind függőben vannak a vírus miatt. Mi nem is kívánunk a határokon túli célokat kitúzni, továbbra is a hazai utánpótlásépítésre és az ezt szolgáló versenyrendszerre koncentrálunk. A felnőtt Liga tovább bővül. Egyrészt debütál a Sportsziget SE, másrészt az alapszakaszt jövőre Rájátszás követi majd. Így az idei 30 mérkőzés 2021-ben 50-re növekszik!

Hagyományteremtő szándékkal elindítjuk az U15 Ligát is. Ebben 4 csapat fog összesen 24db nagypályás! meccset vívni. Örömteli, hogy itt is lesz egy debütáns: a Balassi csapata.

Tovább bővítjük az utánpótlás kupa rendszert, jövőre már az U11 korosztályra fókuszálva.

Számszerű cél, hogy 2021-ben több mint 1500 Versenyengedélyt váltsanak ki sportolóink.

Az idei „kármentéses” év remélt nemzetközi eredményeit 2023-ra fogalmazzuk meg: az akkori U17-es mixed válogatottunk Európa-bajnoki döntőt játsszon!

 

Mindezek előtt azonban kívánunk Minden játékos és családja számára egészséget 2021-re!

Jó Szelet!

 

Erdősi Zoltán"

Téli Terembajnokság 1. forduló

A járványhelyzet miatt rendkívüli terembajnokságot hirdetett szövetségünk, azzal a céllal, hogy a nehezebb edzéskörülmények közé került csapatok télen se kényszerüljenek teljes leállásra.

A hat fordulósra tervezett liga első fordulójára advent 3. vasárnapján került sor, egy U15-ös és öt felnőtt csapat részvételével.

Az előzetese esélylatolgatást a győri Up&Fly "rúgta fel leginkább. Fiú vonalon meghatározó játékosaik hiányoztak, és edzőjük sem tudott Velük utazni. Ebből a lehetőségből a csapatkapitány Pasztendorf Panka a legtöbbet hozta ki: a viszonylag hosszú kispadot is folyamatosan játszatta, mind a 11 játékosnak bőven adott játéklehetőséget, az eredményességet - valószínűleg nagyon helyesen - ezúttal beáldozták a gyakorlás oltárán. Nagyon sokat tudtak is meccsről meccsre fejlődni, a nap végén a végül ezüstérmes csapattól például csak döntő ponttal kaptak ki. A lányaik helyenként látványosan is támadtak (szinte házi vetődőversenyt rendeztek néhány indításnál), de a nap végén a 6. hellyel kellet beérnie a csapatnak.

A nap egyik meglepetését a KMB hozta. Érsek Márk 8 fős családi csapatában ugyan öte először vettek részt Ultimate versenyen, ez nem látszott a pályán. Az Up&Fly skalpját megszerezték, és a Rivertől is csak döntő ponttal kaptak ki. Támadásoknál kiemelendő Csepeli Peti érett, türelmes játéka. Védekezésük is meglehetősen egységes volt. A zónavédekezés elleni támadásban még van hova fejlődni, de a most látottak alapján nem boxzsáknak érkeztek a Terembajnokság mezőnyébe!

Kevésbé volt meglepő a Heroes U15 játéka és eredményessége. Két győzelmük mellett, Ők voltak az egyetlenek, akik meg tudták ezen a napon szorongatni a végső győztest. Nagyon fel kell kötnie az alsót annak a korosztályos csapatnak, amelyik a terembajnokságban ezt a Heroest le akarja győzni. Stummer testvérek játékban! már a felnőttek szintjét hozzák (és ketten együtt már felnőtt korúak is:)

A Riverside-tól is azt láttuk, amit vártunk. Klément Fecó mellé nagyon jó választás Mireider Andris. És ketten szépen kiszolgálják az egyre magabiztosabb Riverlányokat. Ezúttal döntő pontban legyőzték a fő rivális Up&Flyt. És bár a MUFA elleb már fáradtnak tűntek, az egyértelmű, hogy a River immár minden hazai versenyen éremesélyesnek tekintendő. Legyen az a Terembajnokság következő fordulója, vagy akár a jövő évi NBI.

A nap fő meglepetését a MUFA újoncai mutatták. A támadójátékban sem azt láthattuk, amit előzetesen vártunk volna. Bangó Ági és Csillag Levi is többet és pontosabban passzolt előre, mint korábban. Míg a 3 egyetemista újonc remekül mozgott, és koronggal kézben sem izgult, kapkodott. A zónavédekezést is hatékonyan alkalmazták a fiatalok. Érdemes megtanulni Bereczky Franciska, Giczi Bence és Kovács Barna nevét!

A győri fiúk távollétében már reggel egyértelmű volt, hogy a Heroes a forduló favoritja. Ezúttal ezzel élni is tudtak Hamar Laci tanítványai. Takács testvéreket okos, higgadt játékkal pótolták. Támadásban nagyon keveset hibáztak, de ha mgési, azt a védekezésnél javították. A MUFA elleni "döntőben" 4:6-os hátrnynál sem ijedtek meg, nem veszekedtek egymással. Végezték a dolgukat támadásban, és okosan variálták a védekezést, 11:7-re meg is fordították a meccset, és megnyerték a fordulót. Ha a jövőben mentálisan ilyen stabilak maradnak, akkor nemcsal a terembajnokság, de a 2021-es NBI aranyérméért is bejelentkezhetnek.

 

Téli Terembajnokság 2020/2021. 1. forduló végeredmény:

1. Heroes

2. MUFA

3. Riverside

4. Heroes U15

5. KMB (MUFA2)

6. Up&Fly

TABELLA

1. Heroes 4pont

2. MUFA 3pont

3. Riverside 2pont

4. Up&Fly 1pont

TABELLA U15

1. Heroes 1pont 

 

 

 fotók: Tóth Zsombor

Magyar Repülő Korong Sportért díj 2019!

Mizsér Attila olimpiai bajnok, coach, sportvezető!

 

Szövetségünket 2019. november 21-én tüntette ki a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Trófeával.

Akkor döntött úgy elnökségünk, hogy ezt a napot a Magyar Repülő Korong Sport napjának tekintjük, és minden évben ezen a napon egy személyt díjazunk az adott évben kifejtett tevékenységéért, mellyel a magyar repülő korong sportok népszerűsítését és/vagy sportdiplomáciai előmenetelét segíti.

Az első díjazott az elnökség egybehangzó döntése alapján Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázó!

Mizsér Attila 1988-ban nyert csapatban a szöuli olimpián, majd 1994-es visszavonulását követően a bankszektorban dolgozott. A sportéletbe a 2010-es években tért vissza, és immár nem "csak" az öttusa sportágát szolgálja munkájával. A 2024. évi Budapesti Olimpiai pályázat előkészítése volt a legkiemelkedőbb feladata a KKBK berkeiben. S azóta is számos olimpiai sportág és multisport esemény projektmunkáiban vett, vesz részt. Ezek közül az egyik legjelentősebb siker a 2019. szeptemberében lebonyolított World Urban Games, melynek budapesti megrendezése óriási sportpolitikai és -diplomáciai érdem hazánknak. Ezen a világversenyen a Freestyle frizbi is szerepelt a programban. Mizsér Attila személyes kezdeményezése volt, hogy a Magyar Repülő Korong Szövetség is bekapcsolódhasson a WUG sportági rendezésébe. Neki köszönheti az MRKSZ, hogy élő és nagyon hatékony munkakapcsolat alakulhatott ki a Repülő Korong Világszövetség (WFDF) vezetésével - melynek kézzelfogható eredményeiről heteken belül külön cikkben számolhatunk be!

További "extra szolgálat" köthető Mizsér Attila nevéhez a WUG-os frizbi porgram kapcsán. A versenyprogram mellett ugyanis több (de véges számú!) kiegészítő sportprogram is felkerülhetett a három napos világesemény forgatókönyvébe. Elsősorban Mizsér Úrnak köszönhetjük, hogy az egyik ilyen kiegészítő program az ultimate frizbi egy kispályás változata lehetett! Ennek köszönhetően egyfelől több száz érdeklődő próbálhatta ki a WUG helyszínen a repülő korong csapatsportot; másfelől a repülő korong sportok hazai sportdiplomáciai presztízse ugrásszerűen növekedett meg.

Fentiek okán könnyen belátható, hogy elnökségünk számára nem volt túl nehéz feladat az első "Magyar Repülő Korong Sportért" díjazott kiválasztása - azzal együtt, hogy a hazai EB rendezés során tapasztalt rengeteg önzetlen segítségre is hálával gondolhatunk vissza!

A trófeát a Ligakupa rendezvény részeként személyesen volt szerencsénk és megtiszteltetésünk átadni Mizsér Attilának, aki pár kedves szóval köszöntötte a jelenlévő játékosokat. Bíztosak vagyunk benne, hogy a sok-sok frizbis fiatal számára is példaértékű sportolói és sportvezeői karrierrel bíró díjazottunk önzetlen és őszinte segítőkészsége életviteli iránytűként is szolgálja a repülő korong közösségeket!

KÖSZÖNJÜK MIZSÉR ATTILA!